Привличането на най-големите звезди, което започна с Кристиано Роналдо със заплата от 200 милиона евро, след това продължи с Карим Бензема, който ще спечели общо 400 милиона евро, е държавен проект на Саудитска Арабия за изграждане на футболна лига в страната, която ще бъде сред най-добрите в света.

Роналдо вече два пъти обяви, че в близко бъдеще Арабия ще има лига на нивото на Висшата лига в Англия или Ла Лига в Испания, но мнозина се присмиваха на тези изявления. Саудитците обаче не се шегуват и наистина планират да направят нещо подобно и доказателството е, че държавата само за развитие на футбола и лигата одобри невероятните 20 милиарда долара.

Затова не е чудно, че Лионел Меси, като най-добрият футболист днес и за мнозина най-добрият на всички времена, има предложение да дойде срещу безумните 1,2 милиарда евро.

Засега освен Роналдо и Бензема се очаква и Серхио Рамос а се присъедини към лигата, а Серхио Бускетс и Жорди Алба, двет икони на Барселона, също няма да бъдат изненада. И тепърва ще има наплив от суперзвезди.

Всичко това е свързано и с кампанията Саудитска Арабия да бъде домакин на световното през 2030 г. Зад целия проект стои престолонаследникът Мохамед Бин Салман, който чрез държавния фонд PIF миналата година купи клуба от английската Висша лига Нюкасъл, който си осигури класиране в Шампионската лига този сезон след две десетилетия пауза.

"Труд"