Световният шампион Германия официално си осигури възможността да защитава своята титла по време на Мондиала през 2018. Това, което изглеждаше сигурно, стана такова и на теория, след като Бундестимът победи с 3:0 в гостуването си на Северна Ирландия и предсрочно си подсигури първото място в група С.

На „Уиндзор Парк” в Белфаст момчетата на Йоги Льов нямаха никакви проблеми със своя съперник, който още рано бе отказан от два германски гола, които предопределиха съдбата на двубоя.

77 секунди - само толкова бяха необходими на световните шампиони преди да разпечатат вратата на съперника. Това направи Себастиан Руди след фамозно изпълнение от около 25 метра. След изчистване, топката попадна на крака на халфа на Байерн, който с мощен изстрел я изпрати в горния ляв ъгъл на вратата за 1:0.

В 21-ата минута авансът на гостите бе удвоен от игралия в този мач като нападател на тима Сандро Вагнер. Голаджията на Хофенхайм получи пас от Томас Мюлер с гръб към наказателното поле, обърна се и с мощен изстрел реализира за 2:0.

Томас Мюлер имаше шанс за трети гол в началото на второто полувреме, а Конър Уошингтън в 77-ата минута удари греда.

Германия вкара трети гол чрез Йосуа Кимих в 86-ата минута. След центриране отляво и неуверено избиване на Джони Евънс, младата звезда на Байерн засече превъзходно от въздуха и от много малък ъгъл реализира за 3:0.

В добавеното време на мача домакините все пак стигнаха до почетно попадение. След центриране от корнер, Гарет МакОли засече с глава и насочи към Джош Магинис, който също с глава вкара за крайното 3:1.

Така Германия натрупа актив от 27 точки и остава да изиграе протоколен мач срещу Азербайджан в последния си мач от квалификациите. За Северна Ирландия пък остава второто място с 19 точки и почти сигурно място на баражите.

В друг мач от групата Норвегия размаза като гост футболното джудже Сан Марино с 8:0. Мохамед Елюноси реализира хеттрик за успеха, Джошуа Кинг се отличи с два гола, а по един добавиха Маркус Хенриксен, Оле Селнаес и Мартин Линес.

В третия двубой от групата Чехия постигна успех с 2:1 в Азербайджан. Сблъсъкът бе протоколен, а Копич и Барак реализираха попаденията за гостите. Между техните попадения се разписа Измаилов от дузпа.

Класиране в група С:

  1. Германия 27 точки
  2. Северна Ирландия 19
  3. Чехия 12
  4. Норвегия 10
  5. Азербайджан 10
  6. Сан Марино 0