Отборът на Нигерия записа първи успех на Мондиал 2018, побеждавайки тима на Исландия в мач от група D. “Суперорлите“ се наложиха с 2:0, а и двете попадения за африканците вкара Ахмед Муса.

Този резултат завърза допълнително борбата в групата, като второто място ще се реши в последния кръг. Напред със сигурност продължава съставът на Хърватия, който е с шест точки. След днешния резултат втори е Нигерия с три, а Исландия и Аржентина са на последните две позиции.

В последния кръг от груповата фаза един срещу друг се изправят Аржентина срещу Нигерия и Хърватия срещу Исландия.

Това бе шести успех за Нигерия на световни първенства, като всички те са дошли срещу съперници от Европа. Единият от тях е от 1994 година срещу България в САЩ.

Ахмед Муса пък се превърна в най-резултатния нигериец на Мондиали. След днешните си две попадения той вече има четири гола с фланелката на своя национален тим. Единствено Роже Мила и Асамоа Гиан са африканските играчи, които имат повече голове от него.

--

Проследете развитието на мача минута по минута тук!

Каква прогноза даде ВладИмир?

Прогнозирай крайния изход от мачовете и спечели!

Бутонките: Match Day 9

--

Gulliver/GettyImages
39 снимки

--

Мачът на „Волоград Арена“ започна по добре за Исландците, които първи успяха да застрашат противниковия вратар. Гилфи Сигурдсон стреля от пряк свободен удар в 3-ата минута, но стражът на Нигерия със сетни усилия успя да избие в корнер.

Малко по-късно отново Сигурдсон пробва късмета си с изстрел от границата на наказателното поле, но отново Франсис Узохо бе на мястото си и улови топката.

Постепенно футболистите на германския специалист Гернот Рор изравниха играта, но многоходовите има таки трудно завършваха с точен удар към исландския вратар.  

В 20-ата минута Биркир Бярнасон пробва остро центриране отдясно, но топката застрашително се насочи към вратата на Нигерия. Узохо обаче отново успя да реагира адекватно и да избие топката, която впоследствие излезе в нов корнер.

В 33-ата минута исландците стигнаха до нова добра възможност, която завърши с удар на Биркир Бярнасон, но топката премина над вратата на Нигерия. 

Последваха равностойни минути, в които битката се водеше предимно в центъра на терена. В последните минути на първата част тимът на Испандия отново натисна газта и стигна до чиста ситуация, която бе и най-опасната през първото полувреме. 

В продължението Исландия стигна до свободен удар, от който Гилфи Сигурдсон центрира много добре в пеналта. Там Алфред Финбогасон стигна до топката, но ударът му не се получи и прати топката в аут от непосредствена близост.    

През първото полувреме на срещата тимът на Нигерия не успя да отправи нито един удар към противниковата врата. За последно това се случи на двубой от световно първенство през 2014 в мача Южна Корея – Алжир.

 

През второто полувреме тимът на Нигерия излезе изцяло преобразен. Не бяха изминали и 15 секунди, когато се стигна до първия удар по посока на вратата на Исландия.

В 49-ата минута „суперорлите“ наклониха сериозно везните в своя полза, откривайки резултата. След брилянтна контраатака започната от Келечи Ихеаначо, който продължи надясно към Виктор Моузес. Той напредна по дясното крило и центрира много добре към Ахмед Муса. Муса овладя с първото си докосване, а след това с удар от воле вкара красив гол за 1:0.

Голът успокои футболистите на Рор, които започнаха да създават все по-опасни атаки към вратата на исландците.  

Натискът на африканците доведе до страхотна греда след изстрел на Ндиди в 74-ата минута, а само шесйсет секунди по-късно Нигерия вкара втория си гол в срещата. В негов автор отново се превърна Ахмед Муса.

Нападателят реализира, след като получи дълъг пас отляво, надбяга бранител на Исландия, навлезе в наказателното поле, където финтира вратаря на „викингите“ и с лекота се разписа за 2:0.

Исландия имаше отличен шанс да се върне в мача, но Гилфи Сигурдсон пропусна от бялата точка. Наказателният удар бе отсъден след използване на системата VAR. Новозеландският рефер на срещата първоначално сметна, че няма нарушение на Ебуехи срещу Финбогасон, но след преглед на видеоповторенията, посочи бялата точка.

Сигурдсон обаче стреля твърде несериозно и прати топката над вратата.

Така Нигерия успя да секне ентусиазма, който бе завладял исландския тим след равенството с Аржентина и продължава да мечтае за класиране напред в турнира.

НИГЕРИЯ – ИСЛАНДИЯ 2:0

1:0 Муса 49'

2:0 Муса 75'

Нигерия (3-5-2): 23 Франсис Узохо, 5 Уилям Троост-Еконг, 22 Кенет Омеруо, 6 Леон Балогун, 2 Брайън Идову, 10 Джон Оби Микел, 8 Огенекаро Етебо, 4 Уилфрид Ндиди, 11 Виктор Моузес, 7 Ахмед Муса, 14 Келечи Ихеаначо

Исландия (4-4-2): 1 Ханес Тор Халдорсон, 14 Кари Арнасон, 6 Рагнар Сигурдсон, 18 Хордур Магнусон, 2 Биркир Мар Саварсон, 10 Гилфи Сигурдсон, 19 Рурик Гисласон, 17 Арон Гунарсон, 8 Биркир Бярнасон, 15 Йон Дади Бьодварсон, 11 Алфред Финбогасон

Група D, Волгоград

Рефер: Матю Конджър (Нова Зеландия)