Отборът на Испания записа първа победа на Мондиал 2018. Успехът за тима на Фернандо Йеро срещу Иран обаче дойде доста трудно. „Ла фурия“ се наложи с минималното 1:0, а попадението, което дойде в началото на втората част, бе дело на Диего Коста. Това е първа победа за испанците от началото на борбата в група B. На старта Испания направи 3:3 с Португалия.

Днешната победа за иберийците обаче може да се определи като късметлийска. Единственият гол в срещата дойде по доста щастлив за испанците начин – след рикошет в крака на Диего Коста. Малко по-късно пък попадение на Иран бе отменено след изпозване на системата за видеоповторения.

--

Развитието на мача минута по минута ТУК!

Познай резултата от мача и спечели страхотни награди!

Какво прогнозира ВладИмир?

Мачът на стадион „Казан Арена“ очаквано започна с натиск на испанците. Футболистите на селекционера Фернандо Йеро се хвърлиха в атаки още от първата минута, но иранският тим показа отлични качества в отбрана.

Почти цялата първа част  премина в половината на Иран, като на моменти дори играчите на Карлош Кейрош не успяваха да излязат от собственото си наказателно поле.

Въпреки сериозното териториално и игрово предимство обаче, „ла фурия“ трудно стигаше до чисти голови ситуации пред вратаря Бейраванд. Най-добрите възможности за Испания пропиля Давид Силва, който на три пъти се озова на чисти позиции, но така и не успя да се разпише.

Футболистите на Иран бяха приели играта дълбоко в своята половина и почти не поглеждаха към вратата на противника. Давид де Хеа нямаше никаква работа, а редките набези към него завършваха със слаби центрирания, които не представляваха трудност за отбраната на Испания.

За първите 45 минути от срещата целият тим на Иран успя да осъществи едва 49 точни паса, докато двама от играчите на Иран – Иско и Серхио Рамос направиха повече – съответно 55 и 53.

Въпреки огромното притежание на топката от страна на „ла фурия“ - 81% - играчите на Фернандо Йеро успяха да отправят едва един удар в рамките на вратата.

Втората част бе далеч по-интересна, въпреки че веднага след почивката Испания отново се настани в половината на своя противник, който пък продължи предимно да се брани.

Първата възможност за гол се разкри пред Пике, който не успя да засече топката от близо метър от голлинията. Моменти по-късно Серхио Бускетс пробва късмета си с далечен шут, но стражът на Иран показа класа и изби с една ръка.

В 53-ата минута дойде и първата реална реална възможност за Иран в мача. След изпълнение на тъч, топката бе хвърлена в наказателното поле, където Жерар Пике не успя да изчисти добре и прати коженото кълбо право на крака на Карим Ансарифард. Халфът стреля незабавно, но сантиметри не му достигнаха да порази целта.

Още в ответната атака Испания успя да открие резултата, но не и без доза късмет. Андрес Иниеста напредна добре пред наказателното поле на Иран и пробва пас към Диего Коста. Нападателят не се ориентира много добре, а при опита си да избие топката, Рамин Резаеян я прати в крака на нападателя, а след рикошета тя се насочи неспасяемо в мрежата за 1:0. Резултатът в мача бе открит в 54-ата минута.

Десет по-късно Иран също стигна до попадение след статично положение, но то бе отменено заради засада. След центрирането от фаула, Сердар Азмун докосна топката с глава преди тя да се озове в Саид Езатолахи, който се разписа. Страничният рефер вдигна засада, а впоследствие ситуацията бе преразгледана със системата VAR, което потвърди решението на съдийската бригада.

Осем минути преди края на редовното време Иран отново бе много близо до гол, но късметът покри испанците. Вахид Амири направи за смях Пике отляво, прокарвайки топката между краката му, след което центрира на главата на Мехди Тареми, който стреля с глава, но на сантиметри над напречния стълб.

Така именитият отбор на Испания изстрада успеха си и вече има четири точки в група B. Толкова има и Португалия, чийто тим по-рано също записа победа – 1:0 над Мароко.

ИРАН – ИСПАНИЯ 0:1

0:1 Коста 54'

Стадион: Казан Арена

Съдия: Андрес Куня (Уругвай)

ИРАН (4-2-3-1): 1 Алиреза Бейраванд, 19 Маджид Хосейни, 8 Мортеза Пуралиганджи, 23 Рамин Резаеян, 3 Ехсан Хаджи Сафи,  9 Омид Ебраими, 6 Саид Езатолахи,11 Вахид Амири, 17 Мехди Тареми, 10 Карим Ансарифард, 20 Сердар Азмун

ИСПАНИЯ (4-2-3-1): 1 Давид де Хеа, 18 Жорди Алба, 15 Серхио Рамос, 3 Жерар Пике, 2 Даниел Карвахал, 5 Серхио Бускетс, 6 Андрес Иниеста, 21 Давид Силва, 22 Иско 11 Лукас Васкес, 19 Диего Коста