Юбилейното 20-ото издание на Световното първенство по футбол се провежда в Бразилия, която печели домакинството 7 години по-рано. В този период страната се заема да строи 7 нови и да реновира 5 други стадиона, които ще приемат турнира. Тъй като за втори път в историята си бразилците са домакини, работата започва с много ентусиазъм, но скоро почти всички проекти започват да изостават. Не липсват и смъртни случаи на работници по съоръженията, тъй като крайните срокове притискат организаторите.

За първи път на Мондиал 2014 бива въведена технологията за наблюдение на голлинията, за да се избегнат „голове-фантоми” като онзи на Германия срещу Англия преди 4 лета. Същото важи и за пяната, която реферите ползват за маркирането на необходимата дистанция между стената и топката при статичните положения. Заради високите температури и влажност по време на мачовете се правят няколко паузи, в които играчите да пият вода.

Квалификациите слагат край на 16-годишното чакане за Колумбия, който отново достига до световни финали. Русия и Белгия също се завръщат след 12-годишно отсъствие. Турнирът се оказа и първият от 32 години насам, в който няма представител на т. нар. „северни държави” (Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция, Фарьорски острови). Тимът с най-висока позиция в ранглистата на ФИФА, който не успява да се класира, е Украйна (16-о място), а този с най-ниска, но във финалите е Австралия (62-о място). Единственият дебютант е отборът на Босна и Херцеговина.

Групова фаза

В група А Бразилия се класира без проблем за елиминациите, но пък само головата разлика им дава първото място в неочакваната битка с Мексико. „Ацтеките” изненадват всички с приятния си футбол, а големият губещ се оказва първоначално сочения за втори фаворит отбор на Хърватия. „Шамхатистите” губят с 1:3 от Бразилия в мача на откриването, а в решителния последен двубой срещу Мексико отстъпват със същия резултат. Северноамериканците нанизват три попадения в заключителните 20-ина минути, които решават  всичко. Камерун е „боксовата круша”, отбелязвайки само 1 и отнасяйки 9 гола в мрежата си.

Група В поднася един от най-големите шокове – актуалният световен шампион Испания излита без време от надпреварата. Всичко почва със знаменитото 1:5 срещу Холандия, където „ла фурия роха” корабокрушира брутално. Загуба с 0:2 от Чили във втората среща бележи голямото падение и края на испанската златна ера на международната сцена. Холандия продължава напред с пълен актив, а Чили е подгласникът.

Група С минава под знака на колумбийската доминация. „Лос кафетерос” побеждават последователно Гърция, Кот д’Ивоар и Япония, за да си гарантират първото място. Дуелът за второто е между Гърция и африканците, като всичко се решава в прекия мач помежду им от последния кръг на груповата фаза. Тогава Йоргос Самарас реализира дузпа дълбоко в добавеното време и европейците отиват към 1/8-финалите.

В група D Италия и Англия са футболните колоси, които берат големият срам. Напред продължават наглед непретенциозните Коста Рика (и то като първенец) и Уругвай. „Скуадра адзура” бие англичаните с 2:1 в първия си мач, а после следва неочаквана загуба с 0:1 от Коста Рика. Заключителният мач срещу Уругвай е белязан от ухапването на Луис Суарес по рамото на Джорджо Киелини. Дори с човек по-малко, „урусите” стигат до победен гол в 81-ата минута. Преди това те надвиват Англия с 2:1 чрез два гола на Луис Суарес и пращат „трите лъва” обратно у дома.

Група Е минава без изненади – първото място изглежда резервирано за Франция, а Швейцария печели битката с Еквадор за втората позиция.

Аржентина няма никакви ядове в група F и излиза кат първенец. Нигерия печели второто място реално с втория си мач, когато побеждава Босна с 2:1. Макар Иран теоретично има шансове, трите босненски гола в тяхната мрежа в заключителния двубой елиминират отбора от Азия.

Група G носи още едно неочаквано отпадане. Португалия, който трябва да мине през ада на баражите, пада жертва на головата си разлика. А тя е крайно негативна след откриващо 0:4 от Германия, който завършва първи в потока. САЩ също като португалците събира 4 точки (прекият двубой завършва 2:2), но пък губи само с 0:1 от немците и това решава спора.

В последната група Белгия оправдава реномето си на скрит фаворит, окупирайки челната позиция с 3 победи. За първи път в историята си отборът на Алжир достига до преките елиминации на световни финали, а Русия завършва трети с едва 2 точки.

Осминафинали

Домакините се изправят срещу неприятен съперник като Чили и след 1:1 в редовното време и продълженията, мачът трябва да се реши чрез дузпи. Бразилците пропускат цели две (чрез Уилиан и Хълк), но коравите чилийци допускат три грешки от бялата точка, като фаталната е на Франко Хара при петите изпълнения.

В следващия осминафинал Колумбия отстранява Уругвай благодарение на два чудни гола от Хамес Родригес. 2:0 срещу уругвайците и то без Радамел Фалкао, който остава извън окончателния състав.

Холандия здраво се измъчва, за да пречупи непокорните мексиканци. В 48-ата минута Джовани дос Сантос открива със страхотен шут от дистанция, който вратарят Яспер Силесен не успява да види много добре. Отчаяният щурм на „лалетата”  дава резултат – в 88-ата минута Уесли Снайдер изравнява с марков изстрел в долния десен ъгъл, а дълбоко в добавеното време Клаас-Ян Хунтелаар реализира дузпа за крайното 2:1.

Приказката за Коста Рика не спира дотук. Хората на Хорхе Луис Пинто са на път да спечелят още в редовното време, но Сократис Папастатопулос с гол в първата минута от добавеното време вкарва мача в продължения. Там други попадения не падат и се пристъпва към дузпите. При тях сякаш костариканците са омагьосани да бележат – никой от петимата изпълнители не бърка, докато за „елините” фатално се проваля Теофанис Гекас.

Франция трябва да положи неочаквано много усилия, за да отстрани Нигерия. Куп пропуски, една греда и чудесни спасявания на Виснът Енияма постепенно покачват напрежението върху петлите. В 79-ата минута обаче тъкмо вратарят бърка фатално с лошо увисване при ъглов удар. Пол Погба открива с глава на празна врата, а в заключителните секунди при поредната контраатака на Франция Джоузес Йобо си бележи автогол в опит да попречи на Антоан Гризман.

Осминафиналът между Германия и Алжир се превръща в неочаквано зрелище. В редовното време положенията се редят пред двете врати, като немците имат превес. На вратата за „зелените соколи” Райс М’Боли върши чудеса от храброст, докато от другата страна Мануел Нойер прави няколко от типичните си излизания извън наказателното поле, за да спре опасни атаки на противника. Резултатът си остава 0:0, но още във втората минута от продълженията Андре Шюрле открива за „маншафта”. В последната от тях има време за два гола – Месут Йозил покачва до 2:0, преди Джабу да оформи крайния резултат с попадение за алжирците.

Аржентина също среща неподозирани трудности срещу Швейцария. Анхел ди Мария влиза в ролята на героя, като успява да се разпише решително в 117-ата минута след рейд на Лионел Меси. Само 1:0, но напълно достатъчно за следващия етап.

И последният осминафинал се решава с продължения. Белгия и САЩ не успяват да си вкарват в 90-те минути, но пък още в първото от продълженията падат цели три попадения. Кевин де Брюин и Ромелу Лукаку извеждат „червените дяволи” напред, докато Юлиан Грийн намалява почти веднага. В крайна сметка 2:1 си остава и крайният резултат.

Четвъртфинали

Тук продължения и дузпи има само на един мач – този между Холандия и Коста Рика. До тях голове не падат, а този път костариканците се оказват на губещата страна. Звездата Брайън Руис и Майкъл Уманя правят решителни пропуски, а Холандия се класира за полуфинал след 4:3.

Грандиозният сблъсък в четвъртфиналите е безспорно Германия-Франция. Гол на Матс Хумелс във фаталната 13-а минута се оказва достатъчен за „бундестима”. Франция впоследствие сипе множество опасни атаки и някак оцелява без да получи друг гол при смъртоносните контраатаки на немците, но без да успее дори веднъж да отбележи.

Бразилия излиза срещу хита на първенството Колумбия и мачът колкото интересен, се оказва и толкова изпълнен с тежки влизания. Тиаго Силва дава аванс на домакините още в 7-ата минута след добро позициониране при ъглов удар. През втората част Давид Луис покачва до 2:0 с невероятно изпълнение от пряк свободен удар. Десет минути преди края колумбийците намалят чрез Хамес Родригес от дузпа, а после идва и тежкият удар с коляно в гърба на Неймар, който изважда голямата звезда от сметките за полуфинала.

Аржентина също се класира напред след нов минимален успех. Ранния гол на Гонсало Игуаин е достатъчен за елиминирането на белгийците, които далеч не показват най-добрата си продукция.

Полуфинали

Тук се ражда най-голямата сензация – Германия не показва и капка милост при унижението 7:1 срещу Бразилия. Загубата е най-тежката за „селесао” от 1920 година насам. Головете на стадиона в Бело Оризонте валят отвсякъде. Без да е изминал и половин час игра резултатът вече е стигнал ужасяващото за домакините 5:0. Липсата на Неймар и наказания капитан Тиаго Силва са малко оправдание. След почивката германците не намалят ни най-малко оборотите, но отбелязват „само” още 2 гола. Оскар чак в 90-ата минута вкарва единственото попадение за „селесао”, което в никаква степен не намаля историческия срам.

В другия полуфинал Аржентина продължава по същия пестелив начин. Мачът срещу Холандия не е изпъстрен с много положения, а Хавиер Масчерано прави геройски шпагат, за да лиши Ариен Робен от шанс да приключи всичко още в редовното време. В продълженията по-чистите ситуации са за Аржентина, но сериозни пропуски правят резервите Родриго Паласио и Макси Родригес. Така при две нули на светлинното табло всичко пак опира до дузпите. Там всичко тръгна зле за „лалетата” още с първия шут на Рон Влаар, който е спасен от Серхио Ромеро. Силесен прави най-доброто, за да разконцентрира Меси при откриващото изпълнение за Аржентина, но безуспешно. При третите изстрели Ромеро отново избухва с невероятен плонж, спасявайки шута на Уесли Снайдер. Серхио Агуеро хладнокръвно реализира своята дузпа, а когато същото прави и Макси Родригес точният изстрел на Дирк Каут между двете изпълнения остава просто за статистиката.

ФИНАЛЪТ: Германия – Аржентина

За рекорден трети път двете футболни супер сили се изправят във финал на Световно първенство (след 1986 и 1990 година). Този път арената е култовият „Маракана”, където почти 75 хиляди присъстват на живо. Преди мача всички говорят, че сега най-добрият футболист на планетата Лионел Меси ще премери сили с най-силния отбор в света.

Двата тима не планират да правят промени в стартовите си състави и се канят да излязат със същите, в които са започнали и полуфиналите. В последния момент германците правят промяна, тъй като Сами Кедира се контузва по време на загрявката. Кристоф Крамер заема мястото му, но също е сполетян от лоша съдба – в 17-ата минута той получава тежък удар в главата от Есекиел Гарай. Халфът прави опит да продължи, но в 31-ата е принудително заменен от Андре Шюрле, след като припада, очевидно страдайки от мозъчно сътресение. В дните след финалния двубой играчът разкрива, че няма нито един спомен от времето си на терена.

В 21-ата минута Кроос прави грешка, от която цяла Германия настръхва. Той опитва да върне с глава към Мануел Нойер, без да забележи дебнещия Гонсало Игуаин. Нападателят поема топката и има цялото време на света, ала стреля невероятно криво и не улучва целта.

Таранът продължава да тормози много защитниците на Германия и в 30-ата минута засича по най-добрия начин перфектното центриране на Есекиел Лавеци, дошло от десния фланг. Игуаин се отдава на бурна радост, която обаче е попарена от високо разветия флаг за засада (каквато има).

Германците отвръщат с тежък шут на Андре Шюрле в 37-ата минута, който затруднява Серхио Ромеро. Две по-късно Лионел Меси тръгва на марков рейд отдясно и дори излиза очи в очи срещу Нойер, като в последния миг губи контрол върху топката. Последният епизод от първата част е гредата, която Бенедикт Хьоведес удря след центриране от корнер в добавеното време.

След почивката аржентинците не могат да повярват, че е отсъден фаул на Игуаин срещу Нойер в пеналта, когато всъщност вратарят скача високо и с коляно улучва съперника си в главата. Оттук до края на редовното време има единствено половинчати шансове. В рязък контраст още в първите минути от продълженията Шюрле е изведен срещу Ромеро, който отразява. Аржентина отвръща с невероятен шанс пред Паласио, който овладява съвсем сам срещу Нойер. Играчът на Интер опитва странен прехвърлящ удар, с който по-скоро става за смях.

Така се стига до съдбовната 113-а минута. Андре Шюрле се спуска по левия фланг и затворен от двама играчи на съперника, намира начин да центрира перфектно към близката греда. Там Марио Гьотце овладява елегантно и с левия крак разстрелва Серхио Ромеро. „Гаучосите” така и не успяват да се възстановят от шока, а след почти 4 минути добавено време Германия ликува с 4-ата си световна титла.

СТАТИСТИКА:

Германия – Аржентина 1:0 (след продължения)

Голмайстор: Марио Гьотце (113’)

ГЕРМАНИЯ: Мануел Нойер; Филип Лам /к/, Джером Боатенг, Матс Хумелс, Бенедикт Хьоведес, Кристоф Крамер (31’ – Андре Шюрле), Бастиан Швайнщайгер, Тони Кроос, Месут Йозил (120’ – Пер Мертезакер), Мирослав Клозе (88’ – Марио Гьотце)

Треньор: Йоаким Льов

АРЖЕНТИНА: Серхио Ромеро; Пабло Сабалета, Мартин Демикелис, Есекиел Гарай, Маркос Рохо, Хавиер Масчерано, Лукас Билия, Енцо Перес (86’ – Фернандо Гаго), Есекиел Лавеци (46’ – Серхио Агуеро),  Лионел Меси /к/, Гонсало Игуаин (78’ – Родриго Паласио)

Треньор: Алехандро Сабея

Голмайстор на турнира: Хамес Родригес (Колумбия) – 6 гола.

Най-добър играч: Лионел Меси (Аржентина)

Една от най-горчивите награди в кариерата на Бълхата, чиято едва ли има смисъл да припомняме. Петкратен носител на „Златната топка”, голмайстор №1 в историята за Барселона и Аржентина – ясно е, че на неговите плещи лежи отговорността да дърпа „гаучосите” напред в турнира.

Макар и не с пропорциите от Барселона, аржентинският маестро наистина дава всичко от себе си. С негови победни голове Аржентина печели първите два мача от груповата фаза (2:1 срещу Босна и Херцеговина, а сетне 1:0 над Иран). Срещу Нигерия Меси забива още две попадения за победата с 3:2. Вече в елиминациите попаденията му секват, но влиянието е все същото – срещу Швейцария в 1/8-финалите той е човекът с решителната асистенция към Анхел ди Мария, а в полуфиналите устоява на напрежението след продълженията и реализира първата дузпа за отбора си срещу Холандия.

Във финала Меси определено няма ден, като аржентинската легенда Диего Марадона публично критикува избирането му за най-добър в турнира.

Интересните факти за първенството:

- За пети път Световното първенство се състои в Южна Америка

- Германия е първата европейска страна, която печели световна титла по футбол в Южна Америка.

- За първи път в историята, когато шампионатът се провежда в Северна или Южна Америка, шампионът не от тези континенти. Европейските тимове имат 11 титли, докато тези от Южна Америка – 9.

- За първи път в историята в три поредни финала на Световно първенство има равенство в редовното време.

- Мирослав Клозе (Германия) с гола си срещу Бразилия в полуфиналите еднолично се превърна в най-резултатния футболист на световни финали. Това бе неговото 16-о попадение, като преди това поделяше върховото постижение с Роналдо.

- Клозе стана и първият играч, който взима участие в четири полуфинала на Световни първенства. Той става и един от малкото играчи, успявали да спечелят златен, сребърен и бронзов медал от най-големия футболен форум (бронзовите са от 2006-а и 2010-а, сребърният – от 2002-а).

- За първи път в своята история Холандия завършва на трето място в Мондиал.

- Бразилия допуска 14 гола в мрежата си, докато трае турнира. Това е най-голямото количество попадения в мрежата на страна, приемала световни финали.

- За втори път своята история Бразилия е домакин на световни финали. Първият случай датира от 1950 година, когато Уругвай грабва трофея. Така се спази традицията „селесао” да не може да печели трофея у дома.

- В хода на Мондиал 2014 падат общо 171 гола, които са отбелязани от рекорден брой играчи – 121 (петима в този списък са автори на автоголове). Това прави средно по 2,67 гола на мач или иначе казано – най-резултатния турнир в историята наравно с този във Франция от 1998 година.

- По време на първенството са използвани 3240 футболни топки – както в тренировките, така и в самите мачове.

- Точно 3 пъти се налага използването на дебютиращата система за наблюдение на голлинията.

- Всички участвали отбори са пропътували общо 280 хиляди километра за своите мачове. Това е еквивалентно на 7 обиколки около планетата.

- Музикалният инструмент каширола (подобен на маракасито) е обявен за официалния на турнира. Въпреки това като мярка за безопасност на нито един фен не е разрешен да го внесе на 12-те стадиона, където се играят мачовете.

- По данни на ФИФА финалният мач между Германия и Аржентина е наблюдаван от над 1 милиард души по целия свят.

- Наградният фонд на турнира достига рекордните 576 милиона щатски долара (в т. ч. плащания от 70 милиона долара до бразилските клубове и още 100 милиона долара под формата на застраховки за играчите).Те се разпределят както следва:
* 8 милиона долара – за всеки тим, елиминиран в груповата фаза (16 отбора)
* 9 милиона долара – за всеки тим, елиминиран в 1/8-финалите (8 отбора)
* 14 милиона долара – за всеки тим елиминиран в 1/4-финалите (4 отбора)
* 20 милиона долара – за отбора на 4-о място (Бразилия)
* 22 милиона долара – за отбора на 3-о място (Холандия)
* 25 милиона долара – за загубилия финалист (Аржентина)
* 35 милиона  долара – за шампиона (Германия)