В средата на 20-те години на миналия век става ясно, че футболният турнир на oлимпийските игри е крайно недостатъчен да засити нарасналия интерес към играта. На конгреса на ФИФА през 1926 г. президентът Жул Риме и неговият съратник Анри Делоне предлагат идеята да се организира световно първенство за професионалисти. Кандидати за домакинството на първия мондиал са Унгария, Италия, Швеция, Холандия и Испания. ФИФА обаче се спира на Уругвай.

Изборът на Уругвай не е случаен. Авторитетът на местния футбол през тези години е изключително висок. Южноамериканците диктуват модата в света и грабват златните медали на олимпиадите през 1924 и 1928 г. Освен това през 1930 г. страната чества 100-годишнината от своята независимост. Уругвай поема ангажимент да построи нов стадион в Монтевидео и обещават да поемат пътните разноски и хотелското настаняване на всички страни, които ще участват. Европейците обаче се замислят дали им се пътува с кораб по три седмици в двете посоки и два месеца преди началото на шампионата нито един отбор от Европа не е регистриран. Междувременно Аржентина, Бразилия, Парагвай, Перу, Чили, Мексико и Боливия са приели поканата за участие, също както и САЩ.

Латиноамериканските федерации са крайно огорчени и заплашват да оттеглят членството си от ФИФА. В крайна сметка Франция, Белгия, Югославия и Румъния (под влиянието на крал Карол II) преосмислят решението си и техни отбори отпътуват за Уругвай.

На 29 юни корабът "Конто Верде", превозващ отборите на Франция, Белгия и Румъния, пристига в Рио де Жанейро. На борда се качват и бразилците. Всички заедно отпътуват за столицата на Уругвай Монтевидео. Румънците са изпратени лично от крал Карол. Монархът издава указ националите да бъдат освободени за три месеца от своите работодатели, които са длъжни през цялото време да им дават заплати. Югославяните, заедно с Жул Риме, пътуват с парахода "Флорида". Президентът на ФИФА носи със себе си четирикилограмова златна статуетка, изобразяваща богинята Нике. Изработеният от французина Анри Лафльор трофей е наградата за първия световен шампион.

Заради ограничения брой – 13, отборите са разпределени в четири групи. Уругвай, Аржентина, Бразилия и САЩ са водачи в своите урни.

Първенството започва с двубоя между Франция и Мексико. В 19-ата минута Люсиен Лоран влиза в историята, като отбелязва първия гол в историята на световните първенства. Малко след това вратарят на французите е изритан от Мехия в главата и е откаран в болница. Смените все още не са разрешени и до края на срещата пази халфът Шантрел. Макар и с 10 души, Франция печели 4:1. В мача от същата група между Аржентина и Мексико съдията отсъжда дузпа в полза на гаучосите. Вратарят Бонфиля отбива удара на Сумелсу от бялата точка. Когато аржентинецът притичва да довкара топката, Бонфиля го поваля и реферът дава нова дузпа. Мексиканският вратар обаче спасява и втория шут на Сумелсу.

Два дни по-късно Франция губи от Аржентина с гол, вкаран само 9 минути преди да изтече редовното време. В края на мача на терена настъпва истински хаос, тъй като Алмейда Рего свири последния съдийски сигнал цели шест минути по-рано, когато Лангийе атакува за евентуален изравняващ гол. В следващия си мач срещу Мексико Аржентина вкарва в игра младия Гилермо Стабиле, който е известен с прякора „Промъкващия се“. Той отбелязва 3 гола за победата на Аржентина с 6:3 (в мач с 5 отсъдени дузпи) и приключва първенството като голмайстор.

Не минава и без скандали. Всъщност те започват още преди началото на първенството. В навечерието на турнира Уругвай е разтърсен от потресаваща вест. Треньорът Алберто Супичи отстранява от тима вратаря Андре Масали. Същият е със сериозен принос за олипийските титли през 1924 и 1928 г. За затягане на дисциплината играчите са затворени в хотел и имат право да излизат от него за по няколко часа през деня. Една нощ Масали не издържал, прескочил оградата и притичал до дома си при своята съпруга. Призори, вмъквайки се през прозореца в хотелската си стая, вратарят останал неприятно изненадан. На леглото му се бил изтегнал треньорът Супичи, който го уведомил, че повече няма да има нужда от него. Въпреки истерията в Монтевидео, специалистът е непреклонен и не се съгласява Масали да бъде върнат в тима.

Аржентина заема първо място в Първа група, във Втора група се класира Югославия с победи над Бразилия и Боливия. В Четвърта група най-добре се представят САЩ, които стигат до полуфинал без допуснат гол в своята врата. Но тяхната тактика на забавяне на играта не може да отрази ожесточените атаки на аржентинците, които стигат до финал с победа от 6:1.

Един от най-спорните моменти е на 1/2 финалите. За срещата между домакините и Югославия "Сентенарио" е препълнен. Близо 300 полицаи са заели местата си на метър от линията зад двете врати. След уругвайска атака топката излиза в аут, но един от полицаите я връща на терена, към Дорадо. Уругваецът шутира леко и когато вратарят Якшич се навежда да я вземе, за да изпълни аут, Анселмо решава да се пошегува и я праща в мрежата. За учудване на югославяните съдията зачита гола. Играчите на инж. Бошко Симонович се хвърлят да протестират. Милорад Арсениевич хваща коварния полицай за гушата. Колегите на униформения се намесват и опитват да изкарат футболиста извън терена. Арсениевич е освобoдeн чак след намесата на капитана на урусите Насаси.

Кулминацията на скандалите обаче настъпва в дните преди и след финала. Хиляди аржентинци се отправят с параходи и лодки към Уругвай. Митничарите претърсват внимателно всеки пасажер и в крайна сметка конфискуват 1600 пистолета. 100-хилядният "Сентенарио" е препълнен, аржентинците са 20 000. Преди началото белгийският рефер Лангенус е поставен в затруднение - двата отбора спорят с коя топка да се играе. Реферът хвърля жребий. Решено е през първото полувреме да се играе с топката на единия, а през второто - на другия тим. Домакините повеждат с попадение на Дорадо, но Аржентина изравнява. В 37-ата минута Стабиле попарва Уругвай с невероятен гол. През второто полувреме обаче момчетата на Супичи са безмилостни. Сеа изравнява, а Ириарте и едноръкият Кастро донасят победата. Стадионът ликува, а Риме награждава първите световни шампиони. В тима на Уругвай блести Хосе Леандро Андраде - единственият тъмнокож футболист в състава. След загубата на Аржентина Монти прави сензационни разкрития. "Беше ужасно. Преди мача уругвайците пращаха в нашия лагер хора да ни безпокоят. Не ни дадоха да спим." Гневът на сънародниците му се излива върху Посолството на Уругвай в Буенос Айрес. Сградата е изпочупена и дори се стига до размяна на дипломатически ноти. Футболните федерации на двете страни прекъсват връзките си за пет години.

Така Уругвай става първият Световен шампион по футбол.

Голмайстор на първенството: Стабиле (Аржентина) – 8 гола

Състав на победителя Уругвай: Балестерос, Насаси (капитан), Маскерони, Андраде, Фернандес, Хестидо, Дорадо, Скароне, Кастро, Сеа, Ириарте

 

Световен шампион Уругвай

Вицешампион Аржентина

Най-резултатен мач Аржентина - Мексико 6:3 (Група 1)

Общо отбелязани гола 70

Голове средно на мач 3,89

Голмайстор Гилермо Стабиле (Аржентина) - 8 гола

Най-много голове в един мач       Гилермо Стабиле (Аржентина), Педро Сеа (Уругвай) - по 3

Най-посетен мач 93 000

Уругвай-Югославия, Полуфинал

Общо публика 447 500

Средно публика на мач 24 861

Дебютиращи страни Аржентина, Бразилия, Франция, Белгия, Уругвай, Парагвай, САЩ, Чили, Румъния, Мексико, Югославия, Боливия, Перу

Стадиони Сентенарио, Покитос, Парк Сентрал

 

Групова фаза

Група Мач Дата Стадион

Група 1 Франция - Мексико 4:1 13.7.1930 Покитос

Група 1 Аржентина - Франция 1:0 15.7.1930 Парк Сентал

Група 1 Чили - Мексико 3:0 16.7.1930 Парк Сентал

Група 1 Чили - Франция 1:0 19.7.1930 Сентенарио

Група 1 Аржентина - Мексико 6:3 19.7.1930 Сентенарио

Група 1 Аржентина - Чили 3:1 22.7.1930 Сентенарио

 

Група 2 Югославия - Бразилия 2:1 14.7.1930 Парк Сентал

Група 2 Югославия - Боливия 4:0 17.7.1930 Парк Сентал

Група 2 Бразилия - Боливия 4:0 20.7.1930 Сентенарио

 

Група 3 Румъния - Перу 3:1 14.7.1930 Покитос

Група 3 Уругвай - Перу 1:0 18.7.1930 Сентенарио

Група 3 Уругвай - Румъния 4:0 21.7.1930 Сентенарио

 

Група 4 САЩ - Белгия 3:0 13.7.1930 Парк Сентал

Група 4 САЩ - Парагвай 3:0 17.3.1930 Парк Сентал

Група 4 Парагвай - Белгия 1:0 20.7.1930 Сентенарио

 

Полуфинал Аржентина - САЩ 6:1 26.4.1930 Сентенарио

Полуфинал Уругвай - Югославия 6:1 27.7.1930 Сентенарио

 

Финал Уругвай - Аржентина 4:2 30.7.1930 Сентенарио