Русия сътвори една от големите сензации на Мондиал 2018, като елиминира на осминафиналите сочения за един от големите фаворити за трофея – Испания. Двубоят на стадион „Лужники“ в Москва бе сред най-драматичните отначалото на Световното първенство, след като за първи път в рамките на този турнир, мач бе решен с продължения и дузпи. В редовното време срещата завърши при 1:1. Гол не падна в двете 15 минутки, а при 11-метровите наказателни удари Коке и Яго Аспас се оказаха големите грешници за „Ла Фурия“ и така „Сборная“, която достига елиминационна фаза на шампионат на планетата за първи път от разпадането на Съветския съюз, ликува след 4:3.

И двете попадения в редовното време бяха дело на футболисти на домакините. Първо Сергей Игнашевич имаше малшанса да отбележи нелепо в собствената си мрежа, а Артьом Дзюба бе точен от бялата точка в края на първите 45 минути. В края на второто продължение Испания имаше сериозни претенции за дузпа, но след намесата на системата за видео повторения, такава не бе отсъдена.

При решаващите наказателни изстрели Фьодор Смолов, Игнашевич, Александър Головин и Денис Черишев бяха безпогрешни. В лагера на Испания Андрес Иниеста, който се появи в игра през втората част на мача, Жерар Пике и Серхио Рамос реализираха, за разлика от Коке и Аспас, при които напрежението сякаш дойде в повече.

Селекционерът на иберийците Фернандо Йеро потърси изненадата, оставяйки Иниеста резерва. Опитният халф седна на скамейката в официален мач за първи път от 2015-а година насам, а на Мондиал това бе първи случай от 27 юни 2006 година в Германия. Междувременно Начо Фернандес бе предпочетен пред Даниел Карвахал, който също се появи на терена в протежението на двубоя.


Йеро: Удоволствие бе да водя Испания 

Шефът на испанския футбол: Не съжалявам за Лопетеги

Черчесов: Това е само началото!


Срещата започна с превъзходство за Испания, въпреки че домакините от Русия стигнаха първи до ъглов удар. Александър Головин напредна отдясно, но Жерар Пике се намеси решително и изчисти в корнер. Александър Самедов центрира, но отбраната на „Ла Роха“ се справи безукорно.

Натискът, който упражни в последствие тимът, воден от Фернандо Йеро, даде резултат. Юрий Жирков извърши нарушение срещу Начо Фернандес отдясно по испанската атака. Марко Асенсио и Серхио Бускетс застанаха, за да изпълнят фаула, като играчът на Реал Мадрид центрира при далечната греда. Там Сергей Игнашевич, позициониран с гръб към топката, направи опит да не позволи на Серхио Рамос да отправи удар. Капитанът на световните шампиони от 2010 година бе съборен, но топката се отби в крака на защитника на „Сборная“ и се търкулна зад голлинията – 1:0. Така Русия се превърна в първия тим след България, който си отбелязва два автогола в рамките на един Мондиал. Първата подобна неприятна тръпка играчите на „Сборная“ изживяха срещу Уругвай в груповата фаза, когато Денис Черишев бе големият грешник. Междувременно, попадението в полза на Испания бе записано под номер 99 за тима на световни финали. 

След отбелязания гол „Ла Фурия“ предимно разиграваше топката, а руснаците изравниха играта. Така „Сборная“ направи няколко нелоши атаки, първата от която в 37-ата минута. Александър Головин бе оставен да стреля, но прати топката покрай левия стълб. В 40-ата минута момчетата на Станислав Черчесов организираха нова добра атака, но бранител на Испания изчисти в корнер. Последва центриране отляво на вратата на Давид де Хеа, което бе адресирано към далечната греда. Там Жерар Пике скочи, заедно с Артьом Дзюба. Получи се рикошет, като топката се удари във високо вдигната лява ръка на защитника на Барселона, който бе с гръб. Реферът Бьорн Кайперс бе категоричен и посочи бялата точка. С изпълнението се нае именно Дзюба, който разстреля Де Хеа за 1:1.

До края на първата част Диего Коста отправи два удара, които обаче не намериха целта.            

След почивката Фернандо Йеро пусна в игра Андрес Иниеста, изваждайки Тиаго Силва.

Двата състава не можаха да застрашат значително вратите си, а с напредването на времето „Ла Фурия“ натисна съперника си. В 82-ата минута възпитаниците на Йеро поискаха игра с ръка в наказателното поле на Русия, но съдията посочи играта да продължи.

Няколко минути по-късно Иниеста от границата на пеналта шутира мощно. Топката летеше към долния десен ъгъл на Акинфеев, който  плонжира и изби. Последва добавка на Яго Аспас, но вратата на „Сборная“ бе опазена и в този случай.

В добавеното време Фьодор Смолов напредна отляво и отправи опасен изстрел, който обаче премина покрай вратата.

Така неуспели да се победят в редовните 90 и в четирите минути добавено време, двата състава вкараха двубоя в продължения, а това се случи за първи път в рамките на този турнир. В тях Станислав Черчевсов се превърна в първия селекционер, който извършва четвърта смяна на Мондиал. Той замени Кузяев с Александър Ерохин. Малко след това Марко Асенсио отстъпи място на Родриго, който значително изостри играта на световните шампиони от 2010-а. Преди този епизод „Ла Фурия“ бе организирала опасна атака отляво, при която последва остро центриране, но в Игнашевич, който по-рано си отбеляза автогол, в тази ситуация бе бдителен и изчисти прецизно.

В началото на второто продължение испанците започнаха да атакуват още по-настървено. Нападателят на Валенсия - Родриго - направи страхотен самостоятелен пробив в 109-ата минута, излезе на стрелкова позиция и завърши с мощен шут. Игор Акинфеев обаче изпъкна с марково спасяване.

В 115-ата минута играчите на Йеро изпълниха фаул отляво по атаката си. При центрирането Жерар Пике и Серхио Рамос бяха в наказателното поле, но бяха блокирани от съперникови играчи. Испанците протестираха за дузпа, като претенцията им бе, че е имало задържане на двамата защитници. След намесата на видео арбитража съдията даде знак играта да продължи.

Така рулетката на дузпите определи Русия за следващ четвъртфиналист. Момчетата на „Сборная“ бяха изключително концентрирани при изпълнението им, като Фьодор Смолов, Сергей Игнашевич, Александър Головин и Денис Черишев отбелязаха от 11-те метра. При испанците Иниеста зададе тон с неспасявам изстрел. Жерар Пике последва примера му, но Коке сбърка. Последва безапелационен шут на Серхио Рамос и нова грешка, този път на Яго Аспас, след която възелът се развърза. 

По този начин авантюрата на Испания в Русия приключи. А за статистиката остава факта, че играчите на „Ла Роха“ си размениха над 1000 точни паса в рамките само на тази среща, което се случва за първи път от 1966 година насам. Само Серхио Рамос направи над 141. Друг любопитен факт е, че световните шампиони от 2010 година не можаха да победят домакин на Световно първенство за пореден път.

Иначе „Сборная“ е в очакване на съперника си на четвъртфиналите, който ще бъде излъчен измежду Хърватия и Дания.


ИСПАНИЯ - РУСИЯ 1:1 (в редовното време); 3:4 (при изпълнение на дузпи) 

Състави:

Испания: Де Хеа, Алба, Рамос, Пике, Начо (Карвахал 70'), Бускетс, Коко, Асенсио (Родриго 104'), Иско, Силва (Иниеста 67'), Коста (Аспас 80')

Русия: Акинфеев, Фернандес, Кутепов, Игнашевич, Кудряшов, Жирков (Гранат 46'), Самедов (Черишев 61'), Зобнин, Кузяев (Ерокин 97'), Дзюба (Смолов 65'), Головин.

Стадион: „Лужники“ (Москва) 

Главен съдия: Бьорн Кайперс (Холандия)