Отборът на Швеция започна успешно участието си на Мондиал 2018. Тимът на „тре кронур“ стартира с победа над Република Корея в мач от група F на финалите, в която са още тимовете на големия фаворит Германия и Мексико.

Така шведите оглавиха временното класиране заедно с Мексико, чийто тим вчера изненадващо надделя над световния шампион.

Днес Швеция се наложи с 1:0, а голът за скандинавците дойде от дузпа, отсъдена след използване на системата за видеоарбитраж през второто полувреме. Наказателният удар бе превърнат в гол от Андреас Гранквист.

Попадението на защитника бе 14-ият гол от началото на надпреварата в Русия, който идва след изпълнение на статично положение. До този моментв турнира са отбелязани 26 гола.  

--

Развитието на мача минута по минута.

Участвайте в нашата игра "Познай резултата" и спечели страхотни награди!

Какво прогнозира ВладИмир? Разберете тук!

--

Двата отбора започнаха доста предпазливо мача, като първият точен удар в една от двете врати дойде едва в 20-ата минута на двубоя. В първите минути като че ли тимът на Република Корея имаше леко териториално предимство без обаче да стигне до реална голова възможност. След минути на тактическо надлъгване, футболистите на селекционера Яне Андерсон зачпонаха по-често да поглеждат към вратата на своя противник.

След двадесет минути игра на стадиона в Нижни Новгород дойде и първото реално голово положение и то бе в актива на „тре кронур“. След атака отдясно, топката бе подадена във вратарското поле, където Маркус Берг успя да се измъкне и останал очи в очи с вратаря на Република Корея стреля. Стражът на корейците обаче показа класа и с коляно успя да предотврати сигурен гол.

Двата отбора започнаха доста предпазливо мача, като първият точен удар в една от двете врати дойде едва в 20-ата минута на двубоя. В първите минути като че ли тимът на Република Корея имаше леко териториално предимство без обаче да стигне до реална голова възможност. След минути на тактическо надлъгване, футболистите на селекционера Яне Андерсон започнаха по-често да поглеждат към вратата на своя противник.

След двадесет минути игра на стадиона в Нижни Новгород дойде и първото реално голово положение и то бе в актива на „тре кронур“. След атака отдясно, топката бе подадена във вратарското поле, където Маркус Берг успя да се измъкне и останал очи в очи с вратаря на Република Корея стреля. Стражът на корейците обаче показа класа и с коляно успя да предотврати сигурен гол.

Още не бе изминал и половин час от началото на срещата, когато селекционерът на Република Корея трябваше да извърши принудителна смяна в състава си. Защитникът Джоо Хо Парк получи мускулна травма и трябваше да напусне терена рано-рано.

Две минути преди почивката Швеция стигна до втора добра ситуация, но и този път футболистите в „жълто-синьо“ не успяха да завършат с точен удар. Маркус Берг получи в пеналта отляво, но заради малкия ъгъл не понечи да стреля към вратата, а вместо това потърси комбинация с успореден на голлинията пас. Никой от неговите съотборници обаче не успя да засече топката от един метър.

Втората част започна с отлична възможност за Корея. След добра атака отляво, топката бе центрирана в наказателното поле на Швеция, където бранителите на „тре кронур“ бяха забравили за Джа-Чеол Коо, който останал абсолютно сам, стреля с глава, но топката спря от външната страна на мрежата.

В 56-ата минута Ола Тойвонен пък пропиля една от най-добрите въможности за Швеция. Нападателят също отправи удар с глава, но вратарят на Република Корея показа класа и в сетния момент изби.

В 63-ата минута дойде и един от най-спорните моменти в мача. Виктор Клаесон бе съборен в наказателното поле от резервата Мин Во Ким, но реферът на срещата Агилар показа играта да продължи. Последва контраатака за Република Корея, която обаче бе прекъсната, след като съдията получи сигнал от своите асистенти, че трябва да преразгледа ситуацията на видеоповторение.

След прегледа на видеото, Агилар с коригира и посочи бялата точка.

Дузпата бе превърната в гол от Андреас Гранквист, който стреля точно в левия ъгъл на вратата.

--

ШВЕЦИЯ – РЕПУБЛИКА КОРЕЯ 1:0

1:0 Гранквист 65' (д)

Швеция: 1 Робин Олсен, 6 Лудвиг Аугустинсон, 4 Андреас Гранквист, 18 Понтус Янсон, 2 Микаел Лустиг, 10 Емил Форсберг, 7 Себастиан Ларсон, 8 Албин Екдал, 17 Виктор Клаесон, 20 Ола Тойвонен, 9 Маркус Берг

Селекционер: Яне Андерсон

Република Корея: 23 Хьон-Ву Йо, 6 Джоо-Хо Парк, 20 Хюн-Соо Ян, 19 Йон-Гвон Ким, 2 Йон Ли, 16 Сун-Йон Ки, 17 Джа-Сун Ли, 13 Джа-Чеол Коо, 7 Хьон-Мин Сон, 11 Хий-Чан Хван, 9 Шин-Ук Ким

Селекционер: Шин Тае Йон