Знаете ли кой е първият англичанин, вдигнал световната купа? Сидни Кугулър! Не сте го чували ли? Ами нормално, не става дума за футболист, а за човек, чиято тайна се разкри 52 години по-късно!

Става дума за прочутата кражба на световната купа "Жул Риме", която се случва месеци преди Англия да посрещне Мондиал 1966 и Боби Мур да вдигне титлата след драматичната финална победа над Германия.

Тогава купата е открадната от зала "Уестминстър" в Лондон, а англичаните крият случилото се дори от ФИФА. Развръзката обаче е щастлива, след като седмица по-късно купата е открита от кучето Пикълс, което я изравя по време на сутрешната си разходка.

До този момент обаче не се знаеше кой и как е успял да открадне ценния трофей. Е, вестник "Мирър" е направил детайлно разследване и разкрива името на крадеца. Това е именно Сидни Кугулър, тогава 40-годишен, който с помощта на брат си Рег, отмъква най-ценния трофей във футбола. Това се потвърждава от три независими източника, включително и от сина на Рег Гари.

Според Гари той го прави просто за забавление. "Сидни го направи за забавлението, не за финансова облага, просто защото бе прекалено лесно." Кугулър умира от рак през 2005, на 79 години, но никой не разкрива тайната му. Само малцина роднини и приятели са наясно с истината.

"Много пъти Сид казваше, че е първият англичанин, вдигал световната купа през 1996, преди Боби Мур. Той бе опортюнист и кражбата на купата бе просто това. Той нямаше вътрешна информация или помощ от охранителите. Беше улавяне на момента."

Сидни опитва да поиска откуп от 15 хиляди паунда за трофея с помощта на приятеля си Тед Бечли, но планът се обърква и Бечли е арестуван. Въпреки това никой не заподозрява Кугулър.

Кугулър, който е прекарал в затвора повече от 25 години за други нарушения на закона, успява да открадне фигурата на гръцката богиня на 20 март 1966, когато тя е изложена в зала в Уестминстър. Трофеят е застрахован за 30 хиляди паунда и е презентиран в стъклен кабинет, а президентът на ФИФА Сър Стенли Ройс се съгласява тя да напусне офиса на ФА Къп, само ако бъде следена 24 часа в денонощието. За нея се грижат четирима охранители, разделени на две смени. През 80-те Кугулър е разказал пред приятели как е направил кражбата. Той решава да провери мерките за сигурност, отива в залата, вижда трофея и необезпокояван от разсеяните охранители, използвайки уменията си, успява да отключи веригата на вратата, зад която е трофеят. След това просто слага "Жул Риме" в сака си и излиза. Брат му Рег също е в залата, но разбира за стореното от Сид след излизането им от залата. Именно Рег обаче скрива купата, тъй като брат му не иска да я държи при съпругата си.

След като опитът за получаване на откуп се проваля, братята осъзнават, че не могат да продадат купата и решават да я върнат.

"Това е престъплението на века и моите баща и чито ще бъдат завинаги запомнени като хората, които откраднаха световната купа", допълва Гари.