По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

Леандер Дендонкер е поредният талант, който излиза от белгийската футболна школа. 23-годишният футболист все още не е направил така мечтания трансфер в отбор от топ първенствата, но с качествата си по нищо не отстъпва на своите по-титулувани батковци.

Леандер Дендонкер е роден в Пасендале, Белгия. Градът е известен със своето сирене. Майка му и баща му имат три деца. Той има по-млад брат – Ларс, който също играе в белгийското първенство, но в големия местен съперник – Брюж.

Футболната кариера на Дендонкер започва в местния Пасендале през 2001 година. Две години по-късно той преминава в школата на Розеларе, където тренира от 2003 до 2009 година.

Дендонкер преминава в Андерлехт, когато все още е тийнейджър – на 14-годишна възраст. Както много други футболисти, в началото  има проблеми с адаптацията. За по-бързото приспособяване към живота в Брюксел и тренировъчния процес в Андерлехт му помагат Уанда и Паул Стееген, които са родителите на пресаташето на белгийския гранд Давид Стееген. Те често оказват помощ на по-младите футболисти, за да се чувстват по-удобно в белгийската столица.

На 21 юли 2013 година Леандер дебютира за първия отбор в мача за Суперкупата на Белгия срещу Генк, който Андерлехт печели. На 1 август 2014 година Дендонкер записва първия си мач в белгийския шампионат срещу Остенде, като се появява в игра през второто полувреме, когато влиза на мястото на Александър Митрович. На 18 януари 2015 година Леандер отбелязва първия си гол с екипа на Андерлехт в мача срещу Лиерс. През 2017 година помага на отбора да спечели шампионската титла в белгийското първенство, а също така и Суперкупата на страната.

След като впечатли всички в академията на Андерлехт, след пет години Дендонкер успява да пробие в първия състав на отбора. 19-годишният младеж поведе своите съотборници в мача от груповата фаза на Шампионската лига срещу Арсенал. „Артилеристите“ водеха с 3:0, но Андерлехт успя да се пребори и да стигне до равенство 3:3 в края на срещата.

23-годишният футболист може да се похвали с повече от впечатляващо представяне през последните четири години. Никак не е случаен фактът, че той попада в полезрението на водещите топ отбори в Европа. През последните две години прави силно впечатление с изявите си в Лига Европа и Шампионска лига.

Дендонкер доминира в средата на терена. С височина от 188 см.,  често има надмощие над съперниците си и е добър в единоборствата, както във въздуха, така и на терена. Леандер притежава изключително точен пас и е с много висок процент на точни подавания през последните два сезона. Успява да играе от дълбочина на полузащитата и има успешни подавания на близка, средна и далечна дистанция. Най-голямата му сила е неговата издръжливост. Благодарение на физическото си предимство и твърдост, белгиецът може да се движи неуморно през целия мач. Една от най-силните страни в играта му е способността да остане концентриран и фокусиран, дори когато неговият отбор губи. Това е причината той да се превърне в ядрото на отбора. Дендонкер играе предимно в сърцето на полузащитата, но понякога е използван и като дефанзивен полузащитник. Притежава много добър удар от средна и далечна дистанция. В допълнение към това, Леандер е силен при статичните положения в играта с глава. Дендонкер е забележително интелигентен при четенето на играта. Изглежда, че винаги е в правилната позиция да получи топката, да подаде дълъг пас, да пресече нападението на съперника или да отправи опасен удар с глава. Креативен е в половината си и е типичният халф, който може да играе от едното наказателно поле до другото. Дрибълът  е една от силните му страни в играта. Умее да преодолява съперниците си в преки сблъсъци на терена, както и да задържа топката дори и в много тежки ситуации.

В сравнение с халфовете от топ първенствата, Дендонкер демонстрира по-голям потенциал от Тиемуе Бакайоко (Челси). Белгиецът разполага с много по-впечатляващи технически умения. Няма опита на Блез Матюиди и Неманя Матич, но не се нуждае от много време, за да се адаптира. Той е работник с много важни ценности. Леандер има по-добри показатели от Матюиди в мачовете в Шампионска лига и Лига Европа. Той е достатъчно висок. През миналия сезон бе един от малкото играчи в Европа, който не пропусна нито една минута за своя отбор.

През 2012 година, като част от отбора на Белгия, Дендонкер участва на Европейското първенство за юноши в Словения. На 7 юли 2015 година Леандер дебютира за националния отбор на Белгия в контролата срещу Франция, като се появява в игра през второто полувреме на мястото на Джейсън Денайер. Полузащитникът попадна в състава на Роберто Мартинес за Световното първенство в Русия. Халфът е единственият футболист в тима на Белгия от местния шампионат, който влезе в плановете на испанския треньор.

С Дендонкер са свързани плановете за бъдещето на белгийския национален отбор. Той и Юри Тилеманс са играчите, които трябва да донесат жизненост на халфовата линия на Белгия. Именно полузащитата е силата на белгийския тим.

Леандер Дендонкер трябва да направи следващата крачка в своето развитие. Няма никакво съмнение, че полузащитникът разполага с класата да играе в топ лига. Той постигна всичко в Белгия и успя да зададе много високи стандарти в първенството, в което доминира над съперниците.