Холандия не трябваше да отпада от Световното първенство. „Лалетата“ се сблъскаха със стената „Коста Рика“, но въпреки всичките трудности стигнаха до голямата четворка.

Ходът на Ван Гаал с вратарската смяна в 120-та минута беше изключително нестандартно решение.

Включването на Тим Крул показа, че холандският селекционер има много планове в главата. Този треньор е подготвен, отишъл е в Бразилия с ясната цел, че може да стигне до титлата. Специалистът, който постигна изключителни неща като клубен наставник, владее ситуацията. Инстинктът и познанията му явно са знаменити.

Срещу Мексико пусна Хунтелаар и той му обърна мача. Гол плюс асистенция. Срещу коравия Коста Рика Ван Гаал стигна непознати висини. Опитният специалист прати Крул край тъча заедно с треньора на вратарите още в началото на второто продължение. Запази до последно третата си смяна и удари съперника със свеж вратар. Крул е доказан специалист в дузпите, а на всичкото отгоре беше с „написано домашно“. Стражът на Нюкасъл е твърда резерва в националния тим, но дочака своя звезден миг. Този сценарий беше прочетен от холандците. Вратарят знаеше всичко за начина, по който съперниците изпълняваха дузпи.

Крул застана подготвен за своята мисия. Ван Гаал беше предвидил и този вариант, Коста Рика игра за дузпи, постигна своята цел, но падна в капана си.

Брилянтният Ван Гаал няма много почитатели, заради кривия си характер, но това не може да отнеме от величието му. Той сътвори блестящи успехи с Аякс, Аз Алкмаар, Барселона и Байерн Мюнхен. Още по-значимо е, че след него винаги остават готови отбори. Работи с ясна визия и за бъдещето.

Холандия е на полуфинал, а съперникът е Аржентина на Лионел Меси. Да беше само той, с мед да го намажеш, но „гаучосите“ притежават опасна артилерия, в която членуват Ди Мария, Игуаин и Агуеро. Опасността дебне от всеки ъгъл, стига всички споменати да бъдат здрави за полуфинала, което хич не е гарантирано.

Сигурно е, че Луис Ван Гаал ще анализира и този опонент. Ще подготви клопки, които могат да се окажат жестоки. Холандецът не се шегува и това го усетиха всички противници на „лалетата“ в Бразилия.

В Бразилия Ван Гаал замина с амбициозен треньорски екип пълен със солидни имена. Той взе със себе си задължителната група от 23-ма футболисти. В селекцията на Холандия обаче няма „куфари“. Противниците вече си патят дори от резервните вратари. Холандия тръгва в пореден опит да спечели световната титла. Треньорът им показа, че той я заслужава.