“Всички играят, а накрая печели Германия“. Популярна максима излезе на преден план след триумфа на Бундестима на Мондиал 2014. Този път обаче и Германия игра и то както трябва. Немците са на световния връх и това е напълно заслужено най-вече заради онзи мач срещу Бразилия. Още в полуфиналите Германия показа, че ще бъде номер 1. Унижението с 1:7 над Бразилия бе достатъчно.

Дали отборът на Йоги Льов заслужаваше най-много титлата? Отговорът на този въпрос няма абсолютно никакво значение. Немците изиграха противоречиви мачове, но в най-важните бяха на висота. Финалната среща и красивото попадение на Марио Гьотце просто сложиха черешката на тортата, която немската машина украси няколко дни по-рано.

Ако трябва да правим по-задълбочен анализ на Мондиал 2014 със сигурност ще намерим отбори, които снощи също заслужаваха да играят на Маракана. На първо четене се сещам за Холандия, с изключително прагматичен и тактически грамотен футбол, но малшанс за лалетата.

Истината е, че след полуфинала бе ясно едно - това Световно ще е на Германия. Просто така бе наредил някой отгоре и той не позволи нещо да провали плановете му.

Няма да как да отречем, че Аржентина се бори до последно. „Гаучосите“ обаче имаха и много мачове, от които се измъкнаха през иглени уши. Криво-ляво стигнаха до последния двубой и дори можеше да го спечелят. Логиката сочеше друго, а когато тя е в играта нищо не може да промени събитията.

Още един интересен факт. Лионел Меси бе определен за играч на Световното. Това доказва едно – Германия е отбор, а финалиста Аржентина се крепи на един и ако той няма ден нещата не вървят. Именно това е разликата и това е другата, не по-малко съществена, причина, която направи Германия Световен шампион.

Световното първенство свърши. То ще остане в историята с няколко факта и във всички ще е замесена Германия. Това бе Световното на Йоги Льов и компания.