Бразилия победи с 3:1 Хърватия в мача на откриването на Световното първенство. Скандалната намеса на японския съдия Юичи Нишимура в 70-та минита преобърна развоя на срещата и до голяма степен предначерта успеха на „селесао”. Преди срещата всички погледи на света бяха вперени в Неймар. Цяла Бразилия се надяваше на него. Всички анализатори го определяха като „моторът”, като „лидерът”, като „водещият” футболист в състава на Бразилия. Въпреки грешката на Нишимура, не може да се отрече, че именно Неймар бе определящият играч за бразилците. Той вкара много красив изравнителен гол в 29-та минута, а също така бе точен от дузпа в 71-та минута, когато обърна развоя на срещата. Неймар не само се справи с голямото напрежение, но и успя да поведе отбора към крайния успех.

Неймар влезе в историята още с първия си мач на Световно първенство. 22-годишният футболист вкара два гола в дебюта си на Мондиала. Звездата на „селесао” удържа на очакванията, напрежението и опроверга критиците, че няма да може да се справи с „непосилната” за неговата младост задача, да поведе Бразилия. Той се превърна в първия футболист, вкарал два или повече гола в дебюта си на Световно първенство след Давид Вия, който се разписа за Испания срещу Украйна през 2006 година на Мондиала в Германия. Интересен факт е, че Неймар спря една негативна серия от пропуснати дузпи в редовното време на Световни първенства. Последните три наказателни удара бяха пропуснати от Асамоа Гиан, Оскар Кардосо и Чаби Алонсо. Неймар вече има 33 гола с екипа на Бразилия в 50 мача за националния отбор. Това го прави седми голмайстор в историята на бразилския тим. Той изравни Роналдиньо и Жаирзиньо и е само на един гол зад Ривалдо.

Неймар обаче не само изведе Бразилия на пътя на победата. Той хвърли ръкавицата към големите си конкуренти в лицето на Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които се очаква да спорят с него не само за приза играч на турнира, а и за голмайсторския приз. Освен това отборът на Аржентина е определян като основен фаворит за съперник на Бразилия на финала на Световното първенство, докато португалците са считани за скрит фаворит.

Бразилия разчита на Неймар, той се показа като голям лидер и вдъхнови отбора за обрат. На моменти 22-годишният футболист не блестеше, но изригна в най-важните ситуации, когато трябваше.

Бразилия зависи от Неймар. Това призна и Луиш Фелипе Сколари. „Дали зависим прекалено от Неймар? Да, така е“, призна си Сколари. „Както Португалия се нуждае от Роналдо и Аржентина – от Меси, така и ние се нуждаем от Неймар.“

Неймар започна, хвърляйки ръкавицата на Лионел Меси и Кристиано Роналдо и сега двамата трябва да му отговорят подобаващо. Много по-лесна изглежда задачата на аржентинската суперзвезда, докато Роналдо трябва първо да се пребори с контузиите, които го преследват и да се възстанови навреме за първата среща с Германия.

Началото на Световното първенство ще се запомни със скандалната дузпа, но и с влизането на Неймар в историята. Надпреварата между Неймар, Лионел Меси и Кристиано Роналдо стартира. Неймар даде тон, а ако се оправдаят и очакванията на повечето анализатори, Бразилия и Аржентина да играят на финала на Световното първенство, то гонитбата тепърва започва.

Неймар хвърли ръкавицата към Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Сега очакваме техните отговори. А, дали няма и някой друг да се намеси и да даде заявка за златния трон на Мондиала, примерно Еден Азар?!