Испания каза гръмко сбогом на Мондиала в Бразилия. Вечерта на 18-и юни беляза краха на световните и двукратни европейски шампиони, като ги хвърли в дълбоки размисли. След два последователни, изключително слаби мача с Холандия и Чили момчетата на Висенте дел Боске си тръгват от страната на кафето с подвити опашки и наведени глави. Като че ли краят на една ера настъпи, но това е кръговратът на футбола.

Фактите са такива. Испания не е това, което беше. В първия си двубой на Мондиала срещу Холандия, „Ла Фурия“ показа колеблива, слаба форма. Футболистите демонстрираха липса на желание, липса на съпротивителни възможности, както и мудни действия. А в срещата срещу Чили селекцията на Висенте дел Боске затвърди тази тенденция. За 180 минути „Ла Роха“ успя да отбележи само един гол, и то от дузпа. За сметка на това инкасира цели 7 попадения във вратата си.

В срещата срещу Чили Испания издишаше, с изключение на кратък епизод в края на мача. Световният шампион влезе в двубоя обременен психически след унизителното 1:5 от „лалетата“. Същевременно момчетата на Хорхе Сампаоли бяха на високо ниво. Пресираха съперника си, търсеха повече победата и закономерно се поздравиха с успеха и трите точки. Чили заслужено си подпечата излизането от групите, а от тук насетне да му мислят тези, които ще се натъкнат на амбициозния състав.

Индикациите, че в Испания не всичко е наред обаче не са от днес. Още през миналата година, по време на Купата на Конфедерациите, се забеляза, че нещо в световния шампион лъкатуши, за да се стигне до момента, когато „корабът“ потъна.

От тук насетне за испанците остават заключенията, а те вероятно ще бъдат болезнени. Критиките също ще бъдат в солидно количество, а под тях със сигурност ще попаднат всички - от селекционера Висенте дел Боске до резервите. Но дали трябва световният шампион да бъде така жестоко осъждан?

Очевидно е, че в редиците на испанците не липсваха грешки, а по всичко личи, че подмладяването на селекцията няма да бъде гладък и безпроблемен процес. Може би Висенте дел Боске не успя да избере оптималния състав. Като че ли експериментът с Диего Коща не сполучи, някои от най-опитните пък изневериха. Но тези играчи дадоха толкова много на Испания, че е нелепо да бъдат охулвани и обиждани. Касияс, Шави, Иниеста, Рамос, Пике, Алонсо…Те неведнъж са оставяли сърцата си по терена. Всички те не показаха върхова форма сега, Касияс бе посочен за главен виновник за цели три от петте попадения за Холандия, но това не означава, че трябва да бъдат зачеркнати. Спадовете са част не само от футбола, но и от живота като цяло. Сега една епоха в царя на спортовете си отиде, но споменът от футболната гениалност на Испания остава. Защото Испания успя да бележи историята и да остави дълбока следа с играта и стила си от последните 6 години.

А селекционерът Висенте дел Боске изигра безспорна роля в испанските триумфи от последните години. Сега той сгреши, но въпреки това трябва да получи нужното уважение. Много е вероятно Дел Боске да се оттегли. Поне такива индикации даде самият той в месеците преди началото на Световното първенството. Каквото и бъдеще да избере за себе си Дел Боске, нужно е феновете и медиите да отчетат неговия солиден дан.

За момента сигурно е само едно – пред „Ла Фурия“ има много работа и тя трябва да се свърши по подобаващ начин, ако иска тимът да си върне световния връх. А до бъдещото Европейско - здрав труд, с лека мисъл за новото Световно.