Световното първенство в Бразилия се оказа повече от вълнуващо. Непредсказуеми обрати и неочаквани сюжети властваха още от началото на форума, а това бе предпоставка за раждането на нови големи имена, които вероятно в идните години ще се настанят осезаемо на футболната сцена. Такъв е случаят на колумбиеца Хамес Родригес.

Едва ли в месеците преди Мондиала някой е предполагал, че именно това момче ще се окаже скритото оръжие на „лос кафетерос“, особено при все непрекъснатите новини около състоянието на суперзвездата на тима Радамел Фалкао. „Черна котка мина път“ на нападателя на Монако и той не успя да се наслади на магията на престижното първенство, но както винаги се получава в живота, липсата на късмет за едни, е щастлив шанс за други. Такъв бе случаят и на Хамес Родригес, който само в рамките на няколко мача прикова вниманието на зрителите.

Роденият през 1991-а година футболист възхити всички с качества, умения и ентусиазъм. Не е случаен и фактът, че той изравни рекорд на легендарния Пеле. Родригес се превърна във втория играч, бележил 6 или повече гола на Мондиал преди да има навършени 23 години. Той записа шестия си гол срещу Бразилия, когато тимът му загуби с 1:2 и бе поставен край на приключението му в страната на кафето, но е очевидно, че големите перспективи предстоят.

Със сигурност Хамес ще бъде „апетитна хапка“ в идните трансферни прозорци за големите европейски грандове и е много възможно скоро да смени клубния си Монако с друг тим, а и Франция с друга държава. Неведнъж в изминалите седмици Родригес споделя своите симпатии към испанския шампионат, като пофлиртува открито с един от грандовете – Реал Мадрид. Думите на Родригес няма как да не бъдат червена лампа в съзнанието на наставника на „кралете“ Карло Анчелоти, особено с оглед намереният на „белия балет“ за чистка в редиците. Няма да е учудващо, ако Родригес заиграе рамо до рамо с Кристиано Роналдо, но всичко зависи от него.

Младият талант не бива да се главозамайва от съществения интерес, който провокира с изявите си на Мондиала. Той има още много какво да подобрява и да расте. Неговата звезда изгрява по-осезаемо преди 4 години при трансфера му в Порто, а първия си гол за португалския тим бележи на българския ЦСКА, за да стигне до Монако, а днес всички да му предричат бляскаво бъдеще. Адмирации разбира се, заслужава и селекционерът на Колумбия Хосе Пекерман, който прие донякъде и риск с пускането на един млад и нетолкова опитен играч, но смелостта му бе подобаващо възнаградена.

По-ценното за Родригес сега обаче е да остане здраво стъпил на земята. Сравненията с Марадона, Лео Меси и футболисти от такъв ранг наистина галят самочувствието, но той трябва да осъзнае, че се намира в началото и ако иска да стъпи да върха, трябва да продължи възходящата линия на развитие и да се надява птичето на късмета да продължи да лети над главата му.