Възход и падение. Това са двата етикета, с които може да се охарактеризира присъствието на Луис Енрике начело на Испания до този момент. След ударния старт - три победи в три мача, "Ла Фурия" бе повалена с по три пушечни изстрела от Англия и Хърватия в последните си две срещи.

Сега испанците трябва да чакат развръзката на срещата между "Трите лъва" и световния вицешампион, за да разберат дали ще играят на финалния турнир "Final Four" идната година, който ще определи първият носител на трофея в Лигата на нациите. Испания ще се класира само при равенство в тази среща.

Мачовете на Луис Енрике:

Англия - Испания 1:2 (Лига на нациите)

Испания - Хърватия 6:0 (Лига на нациите)

Уелс - Испания 1:4 (контрола)

Испания - Англия 2:3 (Лига на нациите)

Хърватия - Испания 3:2 (Лига на нациите)

След първите пет мача на Енрике, в Испания на преден план отново се появи темата с националния селекционер Уволнението на Жулен Лопетеги и краха на Мондиал в Русия при Фернандо Йеро станаха пословични за целия европейски футбол. Лучо пое нещата с усмивка и реформистка ръка, но в момента детайлите сякаш убягват по пътя към съвършенството в съблекалнята на "Ла Роха". В първите си пет мача Енрике регистрира 3 победи 2 загуби при голова разлика 16:8.

Изненада или не това са показатели, които поставят астуриеца в зоната на треньорите, имали най-слаб старт начело на селекцията. Енрике се нареди до имена като Рамон Габилондо, Хосе Луис Коста и Хосе Луис Ласпласас (по три победи и две загуби в първите си пет мача), както и до Висенте Миера и Педро Ескартин (две победи, две загуби и едно равенство).

Най-лош старт като национален селекционер прави Миера, който поема тима през 1991 г., като през 7-те си месеца начело не успява да класира Испания на Европейското първенство през 1992 г. в Швеция. 

Треньори с най-лоши показетели в първите си 5 мача:

Висенте Миера - 2 победи, 2 загуби и 1 равенство (5:6)
Педро Ескартин - 2 победи, 2 загуби и 1 равенство (7:6)
Рамон Габилондо, Хосе Луис Коста и Хосе Луис Ласпласас - 3 победи и 2 загуби (13:8)
Луис Енрике - 3 победи и 2 загуби (16:8)

Също така в сравнение с последните наставници на Испания Енрике занижава драстично нивото. Жулен Лопетеги извоюва 4 победи и 1 равенство в първите си 5 мача начело, докато легендите Висенте Дел Боске (5 победи) и Луис Арагонес (3 победи и 2 равенства) изглеждат недостижим и далечен блян.

В нападението обаче нещата вървят - 16 гола в 5 мача. Малко треньори могат да се похвалят с такива цифри - Камачо (20), Еленио Ерера (19), Мануел Маена (18), Хосе Мария Матеос Лурукеа (18) и Лопетеги (17).

Въпреки това допуснатите 8 попадения създават сериозни поводи за притеснение. Габилондо, Луис Коста и Луис Ласпласас са също с подобни показатели, а единствено Еленио Ерера (10) и Хосе Анхел Бераондо Инчаусти (12) имат по-лоши показатели.

На фона на всичко това обаче трябва да се каже, че Испания върна в голяма степен жаждата си за "живот" след Мондиала. Лучо постави основите на новата "Ла Фурия", викайки момчета като Сусо, Себайос, Иниго Мартинес и Джони Кастро. Внедряването на новата вълна безспорно няма да бъде лек процес. Пъзелът все още е неподреден.

При Енрике всичко започна атомно, но сега тежестта се крепи на едно тънко конче, което може да бъде срязано лесно още в неделя на "Уембли".