Исландия остана без победа от началото на Лигата на нациите. У дома си „викингите“ отстъпиха с 1:2 на Швейцария в мач от третия кръг на Група 2 от Лига А. Така съгласно регламента, островитяните изпадат в Лига В на турнира и в следващото му издание ще се състезават в по-долната дивизия.

Головете за успеха на „кръстоносците“ в Рейкявик отбелязаха Харис Сеферович и Михаел Ланг. Алфред Финбогасон реализира единственото попадение за домакините, което бе и тяхно първо в новосформираната надпревара на УЕФА.

Пълни 90 минути на терена за Исландия записа защитникът на Левски – Холмар Ейолфсон.

Исландия бе по-активният състав през първото полувреме. „Викингите“ създадоха повече положения, но така не успяха да стигнат до попадение. Междувременно, въпреки че владееха повече топката, „кръстоносците“ не съумяха да отправят изстрел в очертанията на вратата.

Най-чистата ситуация през първата част бе в 30-ата минута, когато Гилфи Сигурдсон достигна до отскочила топка в пеналта и насочи много хубав изстрел в долния ляв ъгъл. Стражът на Швейцария обаче отрази по прекрасен начин.

Швейцарците излязоха по-агресивно през втората част, а това даде резултат. Момчетата на Владимир Петкович откриха резултата в 52-ата минута. Гранит Джака центрира много прецизно, като намери добре Харис Сеферович, който от границата на вратарското поле с глава отклони топката. Тя първо се отби в напречната греда, а след това тупна зад голлинията за 1:0.

4 минути по-късно домакините спретнаха чудесна атака. Арнор Траустасон достигна до чудесен пас в наказателното поле и стреля по земя, но вратарят на гостите бе бдителен и улови без особени затруднения.

„Кръстоносците“ достигнаха до нова добра възможност в 59-ата минута. Марио Гавранович засече хубаво центриране в наказателното поле, но изстрелът му бе лишен от точност и излезе в аут.

Размяната на добри атаки продължи и в 65-ата минута „викингите“ застрашиха вратата на съперника си. Алфред Финбогасон се извиси над всички при едно центриране, но Мвого отново демонстрира отличен рефлекс.

Швейцария удари втори път Исландия в 67-ата минута. След центриране отдясно към далечната греда, играч на гостите свали, като в крайна сметка топката достигна до Михаел Ланг, който от близка дистанция оформи 2:0.

Исландските надежди върна Алфред Финбогасон в 9 минути преди края на редовното време. Той получи подаване от свой съотборник от средата на терена и след като напредна почти фронтално на вратата, леко вдясно, от повече от 20 метра отправи топовен шут. Топката се отби първо в десния стълб, а след това се оплете в мрежата за 1:2.

Веднага след подновяването на играта швейцарците можеше да увеличат аванса си. Джердан Шакири се озова на стрелкова позиция, но Ханес Тор Халдорсон направи отлично спасяване и така си спечели овациите на феновете на стадиона.

При този развой Швейцария е начело в класирането с 6 точки. Същият актив има и Белгия, но „червените дяволи“ са с по-лоша голова разлика. Исландия е последното трето място без спечелен пункт.