Отборът на Хърватия постигна гериочна победа над Испания с 3:2 в двубой от група 4, Лига А на турнира - Лига на нациите. Победният гол в срещата бе дело на Тин Йедвай в продължението и така хърватите се спасиха от отпадане от Лига А и запазиха шансове да се класират за плейофите в Лигата на нациите.

Успехът бе първи в групата за водения от треньора Златко Далич тим. Загубата пък е втора поредна от Испания след тази от Англия в предишния кръг.

Испания остана с 6 точки начело във временното класиране в групата, но ще чака развръзката в последния мач на 18-и ноември между Англия и Хърватия. Двата тима сега са с по 4 точки на второ и трето място в подреждането.

За Хърватия головете отбелязаха Андрей Крамарич в 54-ата минута и Тин Йедвай в 69-ата и 93-ата минути. За Испания точни бяха Дани Себайос в 56-ата и Серхио Рамос в 78-ата минута от дузпа. 

Двата състава изиграха интригуващ двубой, който се реши в последните секунди. Първата добра възможност за попадение в срещата бе на сметката на домакините в 6-ата минута. Иван Перишич получи удобна топка, напредна и стрлеля, като преодоля вратаря, но удари лявата греда.

В 10-ата минута Родриго опита да намери Яго Аспас, но стражът на Хърватия Ловре Калинич внимаваше. Хърватите пропуснаха нова възможност да открият в 14-ата минута. Иван Перишич пусна остро подаване в наказателното поле, където Крамарич не успя да засече топката от близко разстояние.

Перишич бе много активен и четири минути по-късно получи добър пас и стреля, но пак защитник се намеси навреме. Пак той бе замесен в опасна ситуация в 33-ата минута. Андрей Крамарич намери Перишич, който с глава прати топката вляво от вратата на Испания. 

Едва в последните минути на първата част гостите вдигнаха нивото. В 37-ата минута Жорди Алба прати опасно центриране в наказателното поле, но защитата на Хърватия се справи. В самия край на полувремето дойде и най-добрата възможност за Испания. Иско оправи опасен удар, който обаче бе отразен от Ловре Калинич и последва само корнер.

Началото на второто полувреме бе зрелищно. В 54-ата минута Андрей Крамарич се възползва от грешка в защита за испанците и даде преднина на домакините от 1:0 за радост на 30 хиляди по трибуните. Щаститето на хърватите обаче бе кратко, тъй като Испания отговори светкавично. Само 2 минути след като хърватите откриха резултата, Иско намери отлично Дани Себайос, който бе точен за 1:1, вкарвайки първия си гол с екипа на Испания.

Последваха още силни минути за гостите. Жорди Алба прати обещаваща топка към наказателното поле, бранителите на Хърватия внимаваха, но последва и ново опасно центриране на Иско. Домакините отговориха с обещаваща атака, но центриране на Шиме Вършалко не даде желания резултат. В 61-ата минута Иван Ракитич отправи добър удар, но прати топката вляво от вратата.

Испания пък отвърна с греда на Яго Аспас в 62-ата минута от отлична позиция и пропуск малко преди това на Серхио Бускетс.

Хърватия за втори път поведе на именития си съперник в 69-ата минута на двубоя. Лука Модрич намери с пас по конец Тин Йедвай, който бе точен за 2:1. Три минути по-късно Анте Ребич пропиля отличен шанс за ново попадение на хърватите.

В 75-ата испанците върнаха жеста, след като Сусо не успя да се разпише, а топката би избита в близост до голлинията.

В 77-ата минута Испания получи правото да изпълни дузпа след игра с ръка в наказателното поле на Шиме Вършалко. Серхио Рамос изпълни точно дузпата и в 78-ата минута гостите отново изравниха за 2:2. Иско пропусна още една възможност за Испания в 80-ата минута след като защитник попречи на удара му.

Домакините поискаха дузпа в 87-ата минута за нарушение на Жорди Алба срещу Андрей Крамарич, но такава не бе отсъдена и последва изблик на нерви между Перишич и Бускетс, охладен от рефера с жълти картони.

Последните минути бяха повече от драматични. Хърватите натиснаха с всички сили в търсене на победно попадение. В добавеното време Деян ловрен бе близо до гол, но Давид де Хеа спаси вратата си. В третата минута на продължението обаче 22-годишният Тин Йедвай бе на точното място и реализира за 3:2, носейки така ценнната победа за Хърватия.