Отборът на Франция се наложи над Хърватия с резултат 4:2 в сблъсък от група 2 от Лига А на второто издание на турнира Лигата на нациите. Резултатът откри Деян Ловрен в 12-ата, а в 43-ата минута Антоан Гризман изравни. В добавеното време на първата част Антони Марсиал напарви обрата пълен. В 55-ата минута резервата Йосип Брекало успя да възстанови равенството, но Даю Упамекано отново даде аванс на домакините в 65-ата, а Оливие Жиру оформи крайния резултат от дузпа в 77-ата минута.

Срещата бе своеобразно повторение на финала на Световното първенство в Русия през 2018 година, когато французите се наложиха със същия резултат и вдигнаха титлата.

"Петлите" започнаха мача доста колебливо, като след само 12 минути игра изоставаха в резултата, но още до края на първото полувреме те се надигнаха и обърнаха развоя. Хърватите не се предадоха и успяха да изравнят, но световните шампиони показаха своята класа до края на срещата и взеха своето. 

С тази победа възпитаниците на Дидие Дешан имат две победи от два мача и са с пълен актив от точки - 6. Хърватите са на другия полюс, след като записаха две загуби и са на дъното в групата.    


Срещата започна с лек натиск на гостите, но до чисти положения не се стигаше. 

С първото си сериозно положение обаче хърватите откриха резултата в 16-ата минута. Марсело Брозович центрира от ъглов удар, а Муса Сисоко игра с глава, но не успя да изчисти по най-добрия начин топката. Тя стигна до Деян Ловрен, който финтира Люка Ернандес и с чудесен удар по диагонала намери вратата на Юго Лорис - 0:1.

След попадението домакините се опитаха да наложат темпото на игра, но стигнаха само до един неточен удар на Антони Марсиал в 23-ата минута. 

В следващите минути отново "шахматистите" се настаниха в половината на Франция, като стигнаха до няколко статични ситуации от свободен удар и корнери, но до нови опанасти пред Лорис не се стигна. 

Малко след половин час игра французите имаха страхотен шанс да изравнят. Топката бе открадната в средата на терена, като Антони Марсиал успя да напредне и комбинира с Антоан Гризман отляво в наказателното поле и стреля, но вратарят на гостите Доминик Ливакович плонжира и успя да спаси.

Две минути преди края на първата част световните шампиони все пак изравниха след великолепна атака. Антони Марсиал комбинира със Сисоко пред наказателното поле. Футболистът на Тотнъм подаде за Уисем Бен Йедер, който с едно докосване намери Марсиал отляво в пеналтерията. Нападателят на Манчестър Юнайтед пък пусна пас за Антоан Гризман, който отблизо отбеляза във вратата на гостите – 1:1.   

Това обаче не беше всичко за първите 45 минути, като „петлите“ стигнаха и до пълен обрат във втората минута на добавеното време. Сисоко и Бен Йедер комбинираха чудесно отдясно, като нападателят на Монако напредна и предостави чудесно подаване в наказателното поле. Там Ловрен не успя да пресече паса, а Марсиал успя да засече топката, която се отби от дясната греда на хърватите, а след това се удари в гърба на вратаря Доминик Ливакович и влезе във вратата му – 2:1.​

На почивката Златко Далич направи промяна. На терена се появи Йосип Брекало, който замени Анте Ребич.

В 48-ата минута гостите имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Даю Упамекано в наказателното си поле, но главният съдия Овидиу Хатеган даде знак играта да продължи. 

Десет минути след началото на второто полувреме хърватите успяха да изравнят. Матео Ковачич направи чудесно извеждащо подаване от центъра, което разсече защитата на световните шампиони. Резервата Йосип Брекало успя да напредне, влезе в наказателното поле, справи се с Упамекано и Лангле и с хубав удар отблизо реализира във вратата на Лорис – 2:2.

Малко след това за Франция на терена се появи Едуардо Камавинга, който направи своя дебют с националната фланелка. Той стана и най-младият дебютирал футболист на "петлите" след Втората световна война - на 17 години и 303 дни. 

В 65-ата минута Франция отново успя да излезе напред в резултата. Антоан Гризман центрира в наказателното поле от корнер, а там Даю Упамекано надскочи Ловрен и с глава заби топката във вратата на Ливакович за трети път.

Шести минути след това дебютантът в състава на домакините Едуардо Камавинга напредна добре и стреля извън наказателното поле, но Ливакович улови.

Петнадесет минути преди края на срещата „петлите“ получиха право да изпълнят дузпа, след като Марсело Брозович игра с ръка в наказателното си поле, което беше достатъчно за главният арбитър да отсъди наказателен удар. Зад топката застана резервата Оливие Жиру, който прати вратаря в обратния ъгъл – 4:2.

В последната минута от редовното време Никола Влашич отправи хубав изстрел от границата на наказателното поле, но топката се отби от дясната греда на Лорис.


ФРАНЦИЯ – ХЪРВАТИЯ 4:2

​0:1 Деян Ловрен 17'

1:1 Антоан Гризман 43'

2:1 Антони Марсиал 45+2'

2:2 Йосип Брекало 55'

3:2 Даю Упамекано 65'

4:2 Оливие Жиру (дузпа) 77'

Стартови състави на двата отбора:

ФРАНЦИЯ (3-4-1-2): 1. Юго Лорис (к) – 20. Даю Упамекано, 5. Клеман Лангле, 21. Люка Ернандес – 17. Муса Сисоко, 13. Н’Голо Канте, 15. Стивън Н’Зонзи, 19. Ферлан Менди – 7. Антоан Гризман – 22. Уисам Бен Йедер, 11. Антони Марсиал

Селекционер: Дидие Дешан

ХЪРВАТИЯ (4-3-3): 1. Доминик Ливакович – 22. Дарио Мелняк, 5. Дуйе Чалета-Цар, 6. Деян Ловрен, 2. Филип Уремович – 10. Никола Влашич, 11. Марсело Брозович, 8. Матео Ковачич – 4. Иван Перишич (к), 9. Андрей Крамарич, 18. Анте Ребич

Селекционер: Златко Далич

Главен съдия: Овидиу Хатеган, Румъния

Стадион: „Стад дьо Франс“, Париж, Франция