Рома успя да излъже състава на Фейенорд, побеждавайки с 1:0 в първия финал на Лигата на конференциите в историята. Мачът се проведе на националния стадион в Тирана, Албания. Николо Дзаниоло откри с първия истински удар в мача в 32-а минута,а това се оказа и единственото попадение в мача, въпреки многобройните шансове и пред двата тима. Така "римляните" спечелиха първия си европейски трофей в историята, а Моуриньо вече е първият треньор в историята, печелейки и трите купи от европейските клубни турнири. 

Двубоят започна с видима предпазливост и в двата лагера, като положения в първите 15 минути на практика липсваха. Неточностите във финалните третини преобладаваха. 

92 снимки

В 16-а минута "римските вълци" понесоха неприятен удар, след като Михтарян се строполи на земята и показа, че няма да може да продължи. Той беше заменен от резервата Оливейра.

Въпреки постната продукция в Тирана символичните домакини откриха с първия удар в мача. След извеждащ пас към Дзаниоло италианецът овладя и с второто докосване успя да преодолее Билоу с прехвърлящ удар в 32-а минута. 


Моуриньо пренаписа историята

Легенда на Рома изгледа сладкия успех


В 41-а минута Оркан Кьокчу пробва отдалеч, но без никакви затруднения за Руи Патрисио. В 45-а минута Рийс Нелсън видя как негов удар бива блокиран от куп играчи на Рома.

Второто полувреме продължи със силното темпо от страна на нидерландците. След центриране Мансини удари гредата ан вратата на Патрисио, а след това и Аурснес принуди стража да спасява решително. 

Само три минути по-късно Маласия стреля мощно по диагонал и принуди Патрисио да избива отново в гредата си, но италианците започваха да изглеждат притиснати в собствената си половина. 

В 52-а минута Тами Ейбрахам беше задържан, излизайки сам срещу стража на Фейенорд, но той не падна, а съдията реши, че защитникът на символичните гости не заслужаваше директен червен картон. 

Постепенно "вълците" успяха да се окопитят и да притъпят ритъма на гостите, доближавайки се с всяка минута до мечтания успех. В 73-а минута Рик Карсдорп видя как негов удар бива спасен от стража на Фейенорд Билоу. Синистера регистрира точен удар в 82-а минута, но прекалено слаб. Минутите текаха неуморимо за състава на Фейенорд обаче. 

В 85-а минута Билоу успя да предотврати попадение на Пелегрини, чийто силен шут беше спасен. 

Рома - Фейенорд 1:0

1:0 - Николо Дзаниоло (32)

Ето и съставите на двата тима:

Рома: Патрисио, Смоулинг, Ибанес, Мансини, Кристанте, Пелегрини, Михтариян, Залевски, Карсдорп, Дзаниоло, Ейбрахам;

Фейенорд: Билоу, Маласия, Сенеси, Траунер, Геертруда, Кьокчу, Аурснес, Синистера, Тил, Нелсън. Десерс;