Траещото 13 години „Балканско правило”, възложено от УЕФА, вече няма да бъде прилагано. До това решение стигна европейската футболна централа, която позволи на отборите от бивша Югославия да се срещат един срещу друг вече в квалификационните мачове за европейските турнири.

Анонсът дойде в средата на 32-ата седмица от годината, след като е ясно, че мачовете от квалификациите ще се играят без публика. По този начин от УЕФА ще се опитат да дирижират жребия на регионален принцип. Балканското правило бе въведено след грозните сцени в мача Жрински – Партизан през вече далечната 2007-а година.

В хода на сезоните отбори от Сърбия и Босна и Херцеговина не можеха да играят помежду си, както и тези от Косово. Правилото продължава да важи обаче за тимовете от Армения и Азербайджан, както и Русия и Украйна и те няма да могат да играят един срещу друг в квалификационните кръгове на турнирите от Европа.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.