Валенсия прониза болезнено Виляреал в "Дерби дела Комунидад" и с единия крак е в 1/2-финалите на Лига Европа.

В изтощаващ испански спектакъл на "Естадио Ла Серамика" момчетата на Марселино надделяха над "жълтата подводница" с 3:1 в първа среща от 1/4-финалите на втория по сила турнир в Европа.

Виляреал - Валенсия

източник: Gulliver/GettyImages

Така преди реванша след седмица на "Местая" "прилепите" вкараха три гола като гост на сложния за поваляне тим на Виляреал. Две попадения на португалеца Гонсало Гедеш (6', 92') и един гол на Даниел Вас (90') решиха мача в полза на гостите.

Точно изпълнена дузпа през първата част - дело на Санти Касорла (37'), пък остави шансовете на  Виляреал живи за реванша.

Виляреал - Валенсия

източник: Gulliver/GettyImages

Двубоят бе прекрасен за наблюдаване. В испански стил двата тима не спяраха да търсят гола от първата минута. През първата част Виляреал и Валенсия получиха право да изпълнят по един наказателен удар.

Първо, в полза на гостите - за фаул на Сантиаго Касарес срещу Гедеш. Той обаче бе изпуснат от Дани Парехо, но при добавката Гедеш даде аванс на "прилепите". В края на първата част и "жълтата подводница" получи наказателен удар - за нарушение на Гарай срещу Ибора, който бе вкаран от Санти Касорла. 

Виляреал - Валенсия

източник: Gulliver/GettyImages

Втората част бе по-предпазлива отстрана на Валенсия, докато Виляреал всячески търсеше втори гол. Той обаче така и не дойде, като за сметка на това гостите дочакаха своите мигове и удариха на два пъти в добавеното време на двубоя. 

Две идентични атаки - след пасове отляво към наказателното поле, намираха последователно Даниел Вас и Гонсало Гедеш, които от десетина метра с два кинжала матираха своя съперник.

Виляреал - Валенсия

източник: Gulliver/GettyImages

В елиминациите до момента "жълтата подводница" отстрани португалския Спортинг Лисабон, както и руския Зенит Санкт Петербург. Валенсия, от своя страна, се справи с шотландския Селтик и руския Краснодар. Победителят от тази двойка ще срещне един измежду Арсенал и Наполи в 1/2-финалите на надпреварата. 

В испанската Ла Лига Виляреал се бори за оцеляване, като 7 кръга преди края на сезона е 18-ти (в зоната на изпадащите) с 30 пункта. Валенсия е 6-ти (46 т.), на само 4 от зона "Шампионска лига".

Виляреал - Валенсия

източник: Gulliver/GettyImages

.......................................................

Виляреал - Валенсия 1:3

0:1 Гонсало Гедеш 6'

1:1 Санти Касорла (дузпа) 37'

1:2 Даниел Вас 90'

1:3 Гонсало Гедеш 92'

....................................................... 

Край на срещата! 3:1 за Валенсия. "Прилепите" взимат прекрасен аванс преди реванша у дома на "Местая" след седмица. Момчетата на Марселино са с единия крак в 1/2-финалите на Лига Европа.

92' ГОЛ ЗА ВАЛЕНСИЯ - 1:3! Гонсало Гедеш довършва окончателно своя съперник. Много идентична акция. Черишев отляво пусна прекрасен 30-метров пас към нахлуващия в наказателното поле Гедеш. Португалецът се озова сам срещу Андреас Фернандес, но без колебания копна над него за крайното 3:1.

90' ГОЛ ЗА ВАЛЕНСИЯ - 1:2! Премазващ шут на Даниел Вас и гол за гостите в последната минута на редовното време. Силна игра на Хосе Гая отляво, който пусна към далечна греда. Там сам в наказателното поле бе оставен Даниел Вас, който с мощен удар не остави шансове на стража на домакините.

84' Кинтия от тима на Виляреал получи жълт картон за задържане срещу Черишев.

83' Даниел Вас получи в наказателното поле, след пас на Родриго. Датчанинът стреля по диагонал, но кълбото премина в аут.

81' Силна акция на Дани Парехо отдясно. Той пусна успореден на голлинията пас към вратарското поле. Там обаче стражът на Виляреал - Андрес Фернандес излезе и изби топката от крака на играч на Валенсия.

80' Смяна в тима на Виляреал - Алфонсо Педраса влиза на мястото на Марио Гаспар.

74' Шут на Гонсало Гедеш от разстояние не намери вратата на Виляреал и прелетя над нея. 

72' Смяна в тима на Виляреал - Младият Ману Морланес влиза на мястото на Сантиаго Касарес.

71' Шут на Санти Касорла от дистанция, но високо в аут.

68' Смяна в тима на Валенсия - Кевин Гамейро напусна игра. На негово място се появи Денис Черишев.

68' Страхотен шанс за домакините - Жерард Морено се освободи с обръщане и си нагласи кълбото на левия крак. Ударът му обаче бе блокиран от Хосе Гая.

67' Смяна в тима на Виляреал - Карлос Бака влиза на мястото на Карлос Бака.

66' Чуквуезе продължава да тормози защитата на Валенсия. Той отново се озова с топка в крака в наказателното поле на съперника и стреля с левия крак, но Нето улови кълбото. 

61' Алваро Гонзалес получи жълт картон за грубо влизане срещу Кевин Гамейро.

60' Смяната в тима на Валесния - Коклен за Феран Торес.

59' Чуквуезе отново реши да стреля от дистанция, но в аут.

58' Нов шанс за Чуквуезе. Нападателят се измъкна зад защитата на съперника, след което опита да прехвърли Нето. Стражът обаче внимаваше и улови кълбото.

57' Смяна в тима на Валенсия - Пичини на мястото на Ронкалия.

56' Двойна намеса на Нето. Бразилецът на вратата на Валенсия отрази шутове на Чуквуезе и Касорла.

46' Вторите 45 минути започнаха с далечен шут на Даниел Вас по посока вратата на Виляреал, който обаче не намери целта.

Начало на втората част!

Край на първата част - 1:1 между Виляреал и Валенсия след 45 минути! Две дузпи за двата тима. Първо, в полза на гостите. Тя бе изпусната от Дани Парехо, но при добавката Гонсало Гедеш даде аванс на "прилепите". В края на първата част и "жълтата подводница" получи наказателен удар, който бе вкаран от Санти Касорла. Получава се двуостър мач, в който и двата тима играят атакуващо и създават положения за гол пред вратата на съперника. До момента обаче попаденията от игра липсват.

46' Какъв шанс за Чуквуезе! Нигериецът овладя в наказателното поле, обърна се и с мощен удар по земя принуди Нето да избива с прекрасна намеса. Резултатът се запазва непроменен.

42' Нов страхотен шанс за домакините! Прекрасна игра на Жерард Морено в наказателното поле на съперника. Той се справи с Гарай и си освободи пространство за удар с левия крак. Ударът в близкия ъгъл по земя обаче бе изваден от Нето в корнер.

37' ГОЛ ЗА ВИЛЯРЕАЛ - 1:1! Санти Касорла се нагърби с изпълнението на дузпата и с мощен шут не остави шансове на Нето с тупалка в горния десен ъгъл.

38' Жълт картон за Есекиел Гарай.

35' Дузпа за Виляреал! Майкъл Оливърл посочи "бялата точка" за поваляне на Есекиел Гарай срещу Висенте Ибора.

32' Колко близо! Шут на Санти Касорла стреля над стената от свободен удар към близкия ъгъл, но кълбото придоби прекалено много фалц и излезе в аут.

27' Жълт картон за Сант Касорла.

26' Чуквуезе пое пред наказателното поле, напредна и си отвори място за шут, но и сега играчът на Виляреал не намери целта.

24' Прекрасна възможнос ти за Виляреал! Кинтиа изсипа топката пред вратаря отляво, където Висенте Ибора. Нападателят намери кълбото с глава, но не успя да уцели вратата.

21' Изключителен шанс за Валенсия! Феран Торес отново вкара топката в наказателното поле след подаване от фланга. Топката стигна до Родриго, който чукна към нахлуващия Кевин Гамейро. Вторият стреля силно, но ударът бе блокиран от бранител на Виляреал и кълбото излезе в корнер. След него не последва нищо опасно за домакините.

17' Силни секунди за Виляреал. Топката бе извадена на границата на наказателното поле, откъдето Санти Касорла стреля с десния крак, но топката не намери целта.

15' Кевин Гамейро получи много хубав пас зад защита от Родриго. Французинът стреля по диагонал отляво, но кълбото премина високо в аут.

14' Акция на Валенсия отдясно. Феран Торес получи топката и центрира към наказателното поле към Родриго, но "деветката" остана под топката. 

6' ГОЛ ЗА ВАЛЕНСИЯ - 0:1! Зад топката застана Дани Парехо, който стреля силно с десния крак в долния ляв ъгъл, но Андреас Фернандес отрази шута. При добавката обаче Гонсало Гедеш бе най-добре пласиран и на празна врата даде аванс на своя тим.

5' Дузпа за Валенсия! Тя бе дадена за нарушение на Сантиаго Касарес срещу Гонсало Гедеш в наказателното поле на Виляреал.

Начало на срещата!

Стартови състави на двата отбора:

Виляреал: Андреас Фернандес, Пабло Форнаис, Марио Гаспар, Алваро Гонзалес, Виктор Руис, Хавиер Кинтиа, Сантиаго Касарес, Санти Касорла, Висенте Ибора, Самуел Чуквуезе, Жерард Морено

Треньор: Хавиер Кайеха

Валенсия: Нето, Факундо Ронккалия, Есекиел Гарай, Габриел Паулища, Хосе Гая, Гонсало Гедеш, Даниел Вас, Дани Парехо, Феран Торес, Родриго Морено, Кевин Гамейро

Треньор: Марселино

Главен съдия: Майкъл Оливър

Стадион: "Естадио Ла Серамика"