Какви са причините за краха на английския футбол в Европа? Острова остана без нито един отбор, както в Шампионската лига, така и в Лига Европа, при това още след осминафиналната фаза.

Gong.bg потърси за коментар по темата Боби Борисов, който е един от изявените коментатори в Diema и Diema Sport, човек, който познава из основи английския футбол.

Пълният коментар на Боби Борисов може да чуете в прикачения аудиофайл към материала, а ето част от него:

Има два вида причини – спортно-техниески и стратегически. Спортно-техническите са по-лесно обясними. Виждаме какво се случва на полето, където английските отбори не могат да печелят мачовете си. Спортно-техническите причини са предшествани от това, което става в английския футбол за последните 20 години. Висшата ига беше създадена през 1992 г. с идеята да привлече огромни инвестиции и да увеличи класата на отборите.

Някъде около 2002 година английските отбори придобиха, освен финансовата мощ, възможност да привличат най-добрите играчи. Проблемът е, че когато имаш подобна финансова мощ, ти генерираш печалби. Тези печалби започнаха да привличат чужди собственици, които изместиха английските. Самата футболна култура в Англия се промени. В един момент английските клубове се превърнаха в Акционерни дружества, които осчетоводяват печалбата си на три месеца. Резултатите на терена също започнаха да се отчитат на три месеца. Английските отбори започнаха да играят не толкова мощен футбол, а да се надлъгват помежду си.

Отборите започнаха да е стремят просто да оцелеят във Висшата лига, да си осигурят парите от телевизионния договор и дотам. Спряха да търсят качеството в играта си, целта е да достигнат до 40-те точки на спасението. Някъде към 2007-2008 година процесът се изроди и качеството в играта започна да отсъства. Постепенно всички отбори в Англия се превърнаха във футболни чиновници. Страстта изчезна, те станаха чиновници, които взимат ултрависоките си заплати всяка седмица.