Италианският журналист от „Calciomercato” Дженаро Д`Амброзио даде интервю за Гонг, в което говори за предстоящите мачове Рома – ЦСКА и Левски – Лацио в Лига Европа. Според него няма по-подходящ момент за българските тимове от сега да постигнат добри резултати срещу италианските си съперници.

- Предстои двоен българо-италиански сблъсък в Лига Европа между Рома и ЦСКА и Левски и Лацио. В София има голям интерес към мачовете, но предполагам, че в Рим не е същото?

- Не. И двата римски отбора се намират в неособено добра ситуация. Лацио се намира в момент на доста дълбока криза. Предполагам, че и до България е стигнала новината, че някои от футболистите на Лацио бяха извадени от състава заради проблеми с контрактите им. Тези проблеми отслабват много отбора. Освен това, феновете на тима са недоволни и протестират. Така че Лацио се намира в много негативна ситуация. Що се отнася до Рома, наскоро беше сменен треньорът. Но с назначаването на Раниери отборът не дава особени признаци на съживяване. Рома има големи проблеми особено в защита, а в психологически план не прилича на тима от миналата година. И Лацио, и Рома в този момент мислят по-малко за Лига Европа и се стремят да разрешат проблемите си в първенството на Италия. При това положение очаквам да играят в предстоящите срещи с българските ЦСКА и Левски малко разконцентрирано и с мисъл за вътрешния шампионат.

- Това, дори и при положение, че и двата римски отбора загубиха първите си срещи в Лига Европа?

- Разбира се, и двата италиански отбора ще се опитат да наваксат тези две загуби. Особено Лацио, който загуби по доста елементарен и наивен начин у дома срещу Залцбург, след като водеше в резултата. Това остави вкус на горчивина, както в отбора, така и у тифозите. Повтарям обаче, че за Лацио ще бъде много трудно да се изправи срещу много мотивиран отбор на чужд терен в доста деликатната ситуация от психологическа гледна точка, в която се намира в момента. Предсказвам трудности и за двата италиански отбора в този момент.

- Знае ли се в Италия и специално в Рим, че има своего рода побратимяване между Рома и ЦСКА от една страна и Лацио и Левски от друга? Това се дължи и на еднаквите цветове и на други сходства между отборите от двете столици?

- Не, не го знаех. Възможно е да е така, но поне в Рим, това нещо не е споделяно от голяма част от тифозите. Сигурно има близост между агитките, но лично аз не бях в течение на това.

- Колко зрители се очакват на Стадио Олимпико за Рома – ЦСКА?

- Със сигурност стадионът няма да бъде пълен до краен предел. Очаквам средна посещаемост. По принцип Рома винаги се радва на голям зрителски интерес при домакинските си мачове, но точно сега и в този клуб съществува напрежение. При това положение едва ли броят на зрителите ще бъде особено висок. Феновете протестираха в неделя срещу клуба, а също така и срещу някои от играчите. Така че не очаквам да има голяма посещаемост. По-скоро публика като за шампионатен мач срещу среднослаб съперник.

- Същевременно в България се говори, че на Стадио Олимпико ще има между 3000 и 4000 българи...

- Да се надяваме, че това няма да доведе до сблъсъци между агитките на двата тима. Защото в някои случаи за съжаление публиката на Рома се е показвала враждебна срещу гостуващите фенове. В миналото сме ставали свидетели на инциденти от този род. Все пак в този момент Рома е разкъсван от вътрешни проблеми и мисля, че феновете мислят за друго, а не за сблъсъци с гостуващата агитка. Всички италиански журналисти и любители на футбола пожелаваме да не се стига до сблъсъци.

- А колко тифози на Лацио ще бъдат в София за мача с Левски?

- Лацио, както казах, също е раздиран от вътрешни проблеми. Пътуването все пак е дълго, така че едва ли ще има много фенове на Лацио на стадиона в София. Най-много 500. Всъщност едва ли ще се стигне до такава бройка. Очаквам по-малко. Ще заминат само отделни групи запалянковци.

- Мислите ли тогава, че в така описаната ситуация за Рома и Лацио ЦСКА и Левски имат шанса да се представят добре и да измъкнат добри резултати в предстоящите мачове?

- Да. Даже съм на мнение, че двата български отбора срещат Лацио и Рома в най-подходящия момент за тях. Ако ги срещаха в друг момент, след два-три месеца, щеше да бъде различно. Сега обаче имат възможността да постигнат добри резултати, които дори надминават техните очаквания. Ако ЦСКА и Левски можеха да избират момента, в който да срещнат римските си съперници, то със сигурност няма да намерят по-добър от тази седмица и този месец по принцип. Особено Лацио се намира в много лошо положение, ако приемем, че при Раниери Рома все пак показва съвсем леко подобрение.