Литекс стартира евроучастието си този сезон с 3:0 като гост на малтийския Слиема. На няколко пъти преди двубоя на Рицарския остров в Гонг казвахме, че мачът с местния гранд е една предсезонна контрола за „оранжевите” с малко повече напрежение за българския тим, предвид официалния характер на мача.

Едва ли някой е очаквал някакъв друг резултат на стадион „Та Кали” насред малтийската пустош. Резонна класика, предвид факта, че „оранжевите” се намират все пак реално още в подготвителен период. И дори спортно-техническото ръководство на Литекс приемаше двубоя с тима на Рой Фаруджа , като един от тестовете предвид далеч по-сериозните срещи в началото на сезона.

Ето защо от снощния двубой не могат да се направят кой знае какви изводи от играта на ловчанлии. Просто противникът бе много далеч от класата на българския тим. Въпреки че Слиема се представи най-добре от малтийските отбори в евромачовете им. Справка – шампионът Марсашлок бе прегазен от босненския шампион Сараево с 6:0, на същия „Та Кали” ден преди мача на Литекс, а Хибърниънс падна с 1:5 в Нови Сад от Войводина.

Но да се върнем към това, което показа Литекс. Определено Ферарио Спасов е променил стила на игра на „оранжевите”. Непрестанно движение от страна на футболистите, отиграване на топката с колкото се може по-малко докосвания, което води до по-продължителното й владение, рязка смяна на ритъма на игра. Ако не друго поне видяхме как действат „оранжевите”, когато срещу тях е отбор бранещ се на моменти с 8-9 души. Играчите на Феро атакуваха търпеливо, без изнервяне, без нескончаемите центрирания, с много подавания, търсейки пролуки в отбраната на малтийците.

Естествено, е много рано да се дават оценки за представянето на отделните футболисти и в случая няма да го правим. Но все пак не можем да подминем представянето на Ивелин Попов. Освен, че вкара два гола и асистира за третия, капитанът на младежкия национален отбор показа огромно желание за игра. За него на 100 % можем да кажем, че треньорската смяна му се отразила много добре. Не можем да споменем изключително активната игра на Петър Златинов, който въпреки че игра отдясно, а не отляво където бяхме свикнали да го виждаме внасяше много острота в атаките на „оранжевите”. Дейно му помагаше и новият капитан Роберт Попов, който играеше зад него. Това, от което продължават да страдат ловчанлии е многото пропуснати голови положения. Радостното, е че в този мач това нямаше кой знае какво значение, но в течение на сезона може да се окаже фатално. Така както се оказа във финала за Купата на България. И тогава и сега западазреният бе един и същ – Бето да Силва.

Другото, с което ще се запомни мача е официалният дебют на двете френски попълнения – защитникът Седрик Юрас и халфа Фабиен Бударен. Изводите за играта им ще правим на по-късен етап, като добием малко повече впечатления. При тях просто си личи, че са научени да играят футбол правилно.

И така „новият” Литекс тръгна с победа. Литекс без лидерите си от предишни години – Желев, Кирилов, Йеленкович, Берберович, Сичеро. Без най-прогресиралия си играч в последния сезон Петър Занев.

Новото лице на ловчанлии обаче ще бъде разкрито, някъде в края на август. А какво ще бъде то предстои да разберем.