Нека поговорим за Кеймбридж. Да, за онзи град в Англия, който всички свързваме с елитните университети, откъде светът е получил стотици хиляди учени, които живеят в града под графството на принц Уилиям. Историите около града в Кеймбриджшър са хиляди, но ние ще акцентираме върху една – става въпрос за българин, който пази на вратата на четвъртодивизионния футболен тим в Англия – Кеймбридж Юнайтед.

Говорим само за Димитър Митов. Родният страж няма професионални мачове за роден професионален футболен клуб, а е отлетял за Англия, прекарвайки тригодишен престой в известната школа на най-легендарния български футболист – Христо Стоичков. Именно от школата в Етрополе Митов бива забелязван от емблематичния английски тим - Чарлтън Атлетик, след което продължава футболното си развитие в тима от „Дъ Вали”. Сега, Митко се състезава за клуба от университетския град и вярвайте, че само на 23-годишна възраст вече може да се похвали с близо 60 мача в професионалните лиги на Англия. Родният страж се съгласи да говори пред Gong.bg за престоя си в тима на Юнайтед и кариерата си досега на Острова.

22 снимки


Здравей, Митко! Винаги е добре да говорим с българин, който играе в професионалните лиги на английския футбол. За начало е интересно. Как се стигна до твоето преминаване на Острова и откъде тръгна от България? На колко години напусна родния футбол?

"Здравейте, тръгнах от школата на Христо Стоичков където бях за период от три години. Бяхме с националния отбор на европейски квалификации и направих доста силна поредици от мачове и вероятно от там са ме забелязали от Острова. Първоначално отидох на проби в Чарлтън и след четири дни ми казаха като навърша 16-годишна възраст да се върна и да подпиша ученически договор като за начало. Бях на 16 години, когато заминах за Англия".

Преминаваш през юношеските формации на емблематичния лондонски клуб – Чарлтън. Би ли отличил, на база опита си, до каква степен се различава методиката на работа в „адикс”, на фона на този в България. Защо, когато в България заговорим за клубовете в Англия – „ахваме”, докато за родните школи далеч не е така?

"Тренировъчния комплекс на Чарлтън има страхотни условия за един млад футболист да се развива на възможно най-високо ниво. Един тренировъчен ден преминава по следния начин. Трябва да сме на базата в 8:00 сутринта. В 8:15 имаме закуска, след това влизаме във фитнеса и имаме специална вратарска фитнес-програма, изготвена от кондиционния треньор при юношите. След това излизаме да тренираме в 10:30 и тренировката продължава около час и половина.

Димитър Митов

източник: Gulliver/GettyImages

Разкажи ни за периода ти в Чарлтън. В половината от сезон 2015/16 си бил на пейката, докато отборът играе в Чемпиъншип. Тогава на вратата на Чарлтън е и капитанът на отбора Стивън Хендерсън, понастоящем състезаващ се в елитния Кристъл Палас. Защо белгийският треньор Хосе Рига не ти даде шанс за игра? 

"Беше ми казано още на предсезонната подготовка, че ще бъда втори вратар този сезон на мъжкия отбор. Бях само на 18 години и това за мен беше доста добър опит да тренирам и да пътувам заедно с отбора".

След преминаването ти в Кеймрбридж Юнайтед в първия си сезон изиграваш три мача от елита и един за Купата на Лигата. За шампионата допускаш само два гола, което прави страхотно впечатление за дебютиращ в профи-футбола на Албиона?

"Реших да премина в Кеймбридж Юнайтед, защото беше време да играя мъжки футбол. Подписах договор за две години и знаех, че първата година няма да имам толкова шансове за игра. Това ме мотивираше още повече да тренирам и да давам всичко от себе си, за да заслужа мястото си в отбора. Изиграх последните 3 мача и се представих отлично и ме възнаградиха с нов 3-годишен договор".

Димитър Митов

източник: Gulliver/GettyImages

Предстоящият сезон обаче стартира в 21 срещи за тима си, като завърши сезона като основен страж в тима. Нужно е да отличим, че пази вратата на отбор, борещ се за оцеляване през кампания 2018/2019. Би ли ни казал какъв опит придоби в тези моменти, след като тимът ти до последния кръг се бори и в крайна сметка успя и с твоите заслуги да опази мястото си в Лига 2".

"Изиграх 21 мача в първенството и изиграх една от основните роли за оцеляването на отбора. Също така този сезон спечелих играч на сезона и млад играч на сезона което ме зарадва и показва че работя в правилната посока. Придобих изключителен опит, защото футбола в Лига 2 е доста силов и труден. Няма лесен мач всеки може да бие всеки.

Димитър Митов

източник: Gulliver/GettyImages

През тази година се конкурираш за поста с англичанина Калъм Бъртън. Каква е амбицията роден футболист да се наложи в английски клуб срещу местен вратар и достатъчно силна ли е неговата конкуренция? Ако искаш, може и да разкажеш за мачовете си досега, прави впечатление, че мениджърът ви разчита на него последните мачове, оставяйки те теб на пейката?

"В началото на сезона отбора тръгна много добре бяхме в плейофите и се борихме за промоция, а аз добивах самочувстие и увереност, защото вече бях играл над 50 мача в първенството поред. И смятам че това за 22-годишен вратар, особено в Англия, не са много тези, които са изиграли толкова срещи на мъжко ниво. Следващата половина на сезона имахме доста контузени футболисти и голям спад във формата на отбора. Това доведе до уволняването на мениджъра. Помощник-треньорът пое отбора до края на сезона, и имахме разговор с него в който той ми каза, че ще пусне другия вратар за известно време и това да не ме притеснява, защото ще се върна много скоро в отбора. Не се отчаях ,приех го добре и ще използвам това време, в което не съм в отбора да работя над играта си и подобряване на експлозивността си и повече техника".

Димитър Митов

източник: Gulliver/GettyImages

В България всички знаем, че Кеймбридж е университетски град, но след като вече имаш няколко години опит там, то можеш ли да ни кажеш освен университетите, то как се живее на 50 мили северно от Лондон? Как прекарваш свободното си време, когато не си отбора на лагери, тренировки или мачове.

"Кеймбридж е един хубав град и препоръчвам на всеки, който не е бил тук, да го посети. Моята приятелка идва всеки месец на гости и когато е при мен прекарваме свободното си време в Лондон".

Интересуваш ли се от български футбол?  Следиш ли елитния шампионат у нас и представянето на националния отбор?

"Да, следя българския футбол и, когато имам свободно време гледам мачове. Разбира се, че следя националния отбор и стискам палци да се класираме за Европейското първенство".

Заговаряйки се за националния отбор, имаш ли амбиции някой ден да облечеш фланелката на първия отбор на България. Имаш седем мача за юношеските ни формации – U19 и U17.

"Всеки един футболист би бил горд да облече националната фланелка и за мен ще бъде чест. Това е една моя мечта и всеки ден давам всичко от себе си, за да се осъществи тази ми цел".

Димитър Митов

източник: Gulliver/GettyImages

За финал какви са амбициите на Кеймбридж Юнайтед през този сезон. Отборът се намира на 16-ото място с 45 точки, но девет кръга преди края тимът на 11 точки зад седмия Нортхемптън Таун, което дава право за място в плейофите за класиране в Лига 1?

"Имахме големи амбиции в началото на сезона, както вече казах тръгнахме много добре. Но за момента нито може да изпаднем нито може да стигнем плейофите".