Футболист номер 1 на България за 2013 година Иван Иванов даде специално интервю за Дарик радио, след като се завърна на терена след над 600 дни заради контузия. Последният официален мач на Иванов бе през декември 2013 година срещу Шалке. В последствие той получи контузия, която премина през две операции. През уикенда българският национал най-после се появи в официален мач. Той игра 45 минути за втория отбор на Базел в третия ешелон на швейцарското първенство. Иванов се съгласи да отговори на въпросите на Дарик радио след завръщането си в игра.

„Вече изиграх един демонстративен мач и един мач с втория отбор на Базел в третото ниво на швейцарския футбол. Играх 45 минути. Мачовете са много тежки и интензивни. С оглед на това, че година и половина съм извън терените съм доволен от себе си. Първо, че издържах 45 минути и второ, че се чувствам много добре физически и технически се справих добре с топката. Над 500 дни съм извън терените. Мисля, че за спортист човек, независимо от спорта, това е адски дълго време. Сложно е да се каже кога ще съм готов на 100%. Лично аз обаче се чувствам добре физически. Мислех, че ще съм по-зле с топката. Движението ми не е толкова лошо. Единственото нещо, върху което трябва да наблегна е реакцията ми, тъй като е малко по-забавена, което е нормално. За това трябва да работя. Като цяло движението ми по терена, боравенето с топката и чисто тактически съм приятно изненадан от себе си. До месец, след като изиграя 4 мача за втория отбор, мисля, че ще съм готов да тренирам наравно със съотборниците си“, каза Иванов.

Той заяви, че не изпитва страх за проблемното си коляно. „Не изпитвам страх. Нямам проблем с това. Имах 3-4 сериозни единоборства и не съм мислил за крака. Усещам крака си стабилен. Нямам страховата бариера, за която съм чувал. Все пак говорим за мач на по-ниско ниво. Ако бях започнал на по-високо ниво може би щеше да я има. За сериозен мач мисля, че ще бъда готов чак през месец октомври. Тогава ще се боря за мястото си в отбора“, допълни футболистът.

Какво каза Иван Иванов за ЦСКА вижте тук:

Футболистът коментира и представянето на националния отбор на България. „Националният отбор постигна добри резултати. Срещу Италия играхме добре, малко не достигна за победата. Срещу Малта заслужено спечелихме. Важни бяха трите точки. Сега е истинският тест и е важно момчетата да измъкнат победата. Тогава ще имаме шансове да се превърнем във фаворит за третото място. Комуникирам често с лекаря на националния отбор и той знае как върви развитието ми. Последните 2-3 години доста от основните футболисти по една или друга причина не играят редовно в клубните си отбори. От това страда техния игрови ритъм. Всеки знае, че футболистите трябва да играят мачове, за да са във форма и да се развива. Надявам се на този мач да не окаже влияние, защото колегите ми са професионалисти, знаят какво е нужно, за да са в добра форма.“, допълни още защитникът.

Иван Иванов взе отношение и относно формата на българското първенство. „В България системата на първенстово е като в Швейцария. Според мен във всяко едно първенство е хубаво да има повече отбори. С оглед на финансовата ситуация обаче определено е по-добре така – да има по-малко отбори и по-равностойни. Най-важното е да са стабилни, защото е излишно да има отбори, които губят по 4-5 на 0 всеки мач или такива, които не доиграват шампионата заради финансови проблеми. Това е пълна глупост. Мисля, че форматът на А група към момента е добър и това го показват резултатите. Може да се направи съпоставка между Базел и Лудогорец. В последните години Базел става 6 пъти поред шампион, Лудогорец – 4. Това, което сме ние тук, Лудогорец е същото в България. Това показва, че самите клубове се управляват правилно и другите отбори трябва да вземат пример от тях и да се опитат да ги догонят. Не е много приятно, но пък това са хора, които знаят как да си свършат работата. Надявам се да се появят 2-3 отбора в България, които да се доближат до нивото на Лудогорец и първенството да стане по-интересно“, каза още Иванов.