Бившият български национален вратар Здравко Здравков допълни колонията от наши треньори, които работят в китайската Суперлига.

От новия сезон Здравков е част от треньорския екип на Ханчжоу Грийнтаун, където отговаря за вратарите. Старши треньор на тима е корейската легенда Хон Мюн Бо, бивш централен защитник със 136 мача за националния отбор на своята страна. Хон Мюн Бо е участвал на шест Световни първенства- четири като футболист, едно като помощник-треньор и едно като национален селекционер. Тимът има една победа и една загуба от началото на сезона в Китай, а след паузата за мачове на ФИФА посреща Шандон Люнен.

"Изключително съм доволен от факта, че вече съм част от този клуб. Наистина е един нов свят за мене, друга култура, както във футбола, така и в живота. Но китайците се отнасят много добре, с голямо внимание и уважение, каза Здравков в интервю за БТА.

"Старши треньорът на нашия отбор е истинска легенда в Азия и от него може да се научи много. Той има огромен опит, участвал е на 6 Световни първенства. Много последователен и ерудиран човек. Подбира екипа си не според националностите, а спрямо качествата на хората. Освен мене, единият помощник е японец, а кондиционният ни специалист е от Бразилия. Но наистина вече сме един задружен отбор, обяснява Здравко, който у нас е работил в Левски и Славия, а има опит и в Ангола заедно с Илиан Илиев. "Когато кажа, че съм от България, китайците веднага се сещат за киселото мляко и парфюмерията от розово масло, но се надявам, че ще заговорят отново и за българския футбол. Но няма спор - доброто име, което направиха Ясен Петров и неговите помощници, вдигнаха много имиджа на България.

"Очаквам силно първенство в Китай, може би дори най-силният сезон предстои. Толкова много големи звезди се взеха, че няма как да бъде скучно. При нас голямата звезда е Тим Кейхил, който е познат от Висшата лига на Англия. Въпреки името, което е направил, въпреки 36-те години, на които е, Кейхил е пример за истински професионалист. На всяка тренировка се раздава на 120 процента. Имаме още един австрийски защитник, както и нападатели от Бразилия и Кот д'Ивоар". Като специалист в играта на вратарите, Здравков обаче се изправя пред сериозно предизвикателство. Двамата вратари на тима от миналия сезон са продадени и ръководството му води в началото на подготовката петима нови, за да си избере. "Както се знае, в Китай вратарите са само местни. Момчетата имаха доста трудности да се адаптират към изискванията на нашия клуб и на китайската Суперлига. Но работим здраво, те се стараят и постепенно израстват", завърши Здравков./БТА