Английското авторитетно издание „Sun” публикува в днешния си брой обширно интервю с капитана на българския национален отбор и нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов относно благотворителната фондация на играча в България и дейността, която тя развива.

Берба никога няма да забрави колко труден е бил пътя за него от комунистическа България до „Олд Трафорд”. Звездата на „червените дяволи” иска да помогне и да покаже на подрастващите в родината си, че всичко е възможно и те могат да постигнат големи неща.

Бербатов на Острова е сравняван със звезди от ранга на Ерик Кантона. Извън терена обаче, българинът се опитва да избяга от светлината на прожекторите и вместо това се опитва да даде пример на младите с фондацията, която е основал. Дими помага на талантливи деца да превърнат мечтите си в реалност, както и на сираци да избегнат пълната деградация.

„Не съм от този тип хора, които искат да привличат вниманието върху себе си както в съблекалнята, така и извън нея. Когато става дума обаче за фондацията ми, искам да говоря, тъй като тя е нещо много специално”, започва Бербо.

„Чрез нея в България се опитвам да помогна на талантливи деца, които искат да направят нещо с живота си, независимо дали мечтаят да бъдат артисти или футболисти”, продължава капитанът на българския национален отбор.

„Моята организация помага и на деца без родители в сиропиталища. Това е много важно за мен, колкото повече хора помагат в това начинание, толкова по-добре. Правя всичко това, защото искам да помогна на тези дечица, искам да се отплатя за това, което се случва на мен”, споделя още нападателят на английските шампиони.

„Знам как съм стигнал дотук, откъде идвам. Ако мога да покажа на децата как да стигнат и те до подобни върхове, ще бъде наистина приятно”, допълва той.

Бербатов разказва и за годините преди да падне комунизма в България.

„Нямах футболна топка. Ритах с баскетболна. Радвах се, че въобще имах нещо, с което да ритам. В момента почти всяко дете има футболна топка. Децата обаче имат и телевизори и компютри. Аз ги карам да излизат навън, а не да си седят вкъщи и да зяпат в мониторите”, казва още благоевградчанинът.