Две тежки контузии и много несгоди. Валери Божинов беше подложен на жестоки изпитания. Нападателят успя да се вдигне и отново е на първа линия в играта. Само за няколко месеца в Парма таранът напомни, че е човекът за важни голове. Отбеляза осем пъти и донесе много точки за клубния си тим. След тромавото начало на 2010 година Божинов намери точната вакса и махна главите на Милан и Интер. Голмайсторът на практика отказа „росонерите” от титлата, а попадението в мрежата на Жулио Сезар трябва да тежи още повече след последните събития във футболна Европа.

Валери записа участие в 30 мача от шампионата на Серия А, като в тях прекара средно по едно полувреме на терена. След две години извън играта това е едно отлично постижение. Божинов порасна и емоциите останаха само на терена, а най-бурни бяха, след като последното му докосване пращаше топката в мрежата. Нито един проблем с треньора Гуидолин, а основа за нещо подобно не липсваше. Изрядно поведение през цялата кампания и само два жълти картона.

Божинов отказа Милан от титлата

Българският стрелец намери място и за едно сладко отмъщение, наказа два пъти Фиорентина с победни голове и в двете му срещи с „виолетовите”.

Изминалият сезон беше в ролята на преходен за Божинов. Той просто се изправи на краката си. Останалото го знаят тези, които не са преднамерени спрямо голмайстора на Парма. Знаят го в Торино иначе никога нямаше да го вземат в Ювентус. Знаят го във Флоренция, защото той беше най-скъпата част от проекта, който все пак излезе сполучлив макар и без българското участие. Знае го Свен-Горан Ериксон, а шведът знае много. Валери просто нямаше късмет в Англия. Знаят го и в Парма, защото и техният план изглежда много амбициозен. За Божинов е запазена главната роля в града на Верди поне в следващите няколко години.

Божинов вкара и на Интер

С гола срещу ЮАР приятелят на Алисия намекна, какви са намеренията му за държавния тим. Божинов е от онези, които чакат повиквателната с нетърпение. Партньорството му с друг роден талант, като Ивелин Попов, изглежда обещаващо. Всъщност това не е нещо ново, те бяха добър тандем и в младежкия тим преди време.

Божинов гръмна на няколко пъти през този сезон. Завърна се с гръм и малко блясък. Може повече, а и всички в клуба му го повтарят непрестанно. Те си го познават най-добре, така че да им се доверим. Видяхме Божинов на 50 %, дано ни покаже и останалата част.

С тази атака България пак ще вкарва, въпросът е да бележи с един повече от съперниците. Стоилов и Сираков да спят спокойно, защото си имат голмайстор за големите мачове.

вътрешни снимки: Reuters