„Що се отнася до Манчестър Сити, има тенденция в този отбор играчите да се оценяват по това колко са стрували и по това колко се пише за тях. В този ред на мисли, Мартин Петров се явява нещо като „изпаднал в забвение човек”. Сравнително евтин – 4,7 милиона лири, от две години в клуба, като това вече се води за доста време в Сити, българинът бе изместен от по-интересни нови попълнения.”

Така започва коментарът на колумниста на ESPN Ричард Джоли за Мартин Петров, провокиран от представянето на българския национал при победата на Манчестър Сити с 3:1 над Уест Хем, в която крилото записа асистенция и гол.

Ето какво пише още Джоли в своята статия:

Откакто Робиньо пристигна, бъдещето на Петров бе под голяма въпросителна. Той бе привлечен по време на режим, който в Сити биха забравили на драго сърце. След това дойде тайландецът Таксин Шинаватра, в момента пък собствениците са от Обединените Арабски Емирства.

Сега се видя, че Петров бе с основа заслуга за победата с 3:1 над Уест Хем, като изработи първия гол и вкара втория. Не е най-изтънченото крило, притежава изключително директен стил на игра, който го вкарва във война през цялото време с опониращия му десен бек, като има и желание да стреля от всякакви точки по терена. Борбеният му подход снощи бе споделен от Карлос Тевес и Крейг Белами. А това върза играта на Сити.

Петров започна като титуляр за първи път от началото на сезона, като бе наблюдаван и от човека, който го привлече в Сити – Свен Йоран Ериксон. Точно както случая със Стивън Айрлънд, оказа се, че наследството, което Ериксон оставя на Хюз, не е изцяло от провалени играчи.

Тотнъм бе близо до това да подпише с Мартин Петров в края на трансферния прозорец. Срещу „чуковете” се видя обаче, особено при отсъствието на Робиньо, Компани и Айрлънд, че за Сити е повече от добре, че българинът продължи да носи „небесносиния’ екип.

Балансът е ключов момент за всеки отбор. Новите попълнения безспорно внасят класа в отбора, но Петров, като огледало на Шон Райт-Филипс по другия фланг, дава изключително изобилие откъм качество в състава на „гражданите”.