Не е ли тъпо толкова много българи да пътуват до Букурещ, а Бербатов пак да не играе, не е ли срамно? Този въпрос вероятно си задават критиците на бившия нападател на националния ни отбор и доволно потриват ръце, след поредната „излагация”. Е да, тъпо е… Но за кого и защо.

Във вторник вечер на „Национал Арена” в румънската столица Манчестър Юнайтед победи с кански мъки с 2:0 Оцелул в мача от групите на Шампионската лига. Един от турнирите, в който мениджърът на „червените дяволи” сър Алекс Фъргюсън каза преди време, че ще даде шанс за изява на Димитър Бербатов. Българинът изпадна в ролята на четвърти, а дори на пети избор за нападател в Юнайтед, но получи обещание, че ще има шанс да се докаже, за пореден, път с екипа на шампионите.

С надеждата, че това обещание ще бъде изпълнено, поне за мача в Букурещ, пристигнаха от България голям брой български фенове. За да могат да гледат най-добрия ни футболист, с екипа на Юнайтед, на живо. Минути преди началото на срещата, когато дикторът на стадиона изчете резервите на гостите, и стигна до името на Бербатов, една значителна част от притихналите до този момент трибуни, избухна. След срещата нападателят призна, че е бил изключително трогнат от този жест. Призна, че дори му е станало неудобно. Неговите съотборници пък не разбрали какво става. И той трябвало да им обясни.

И така, отново идва въпросът, не е ли тъпо, че Бербатов не игра, а толкова много хора биха път, за да го видят. Да, тъпо е. Определено е жалко за запалянковците, че не успяха да видят своя любимец в игра. Че не можаха да го подкрепят, не само преди двубоя, ами и докато играе.

Тъпо е за Бербатов. Защото нападателят на Юнайтед чувства в себе си, че ги е разочаровал. Че не можа да ги зарадва с играта си. Че не можа да им се отблагодари за подкрепата.

Тъпо е за Манчестър Юнайтед. Защото Бербатов може да помогне на този безидеен и беззъб в момента тим. Бербатов го каза и след мача. „Можех да помогна”. А Юнайтед има нужда от помощ в момента. Англичаните показаха безобразно слаба игра. Сър Алекс пък гласува доверие на Хавиер Ернандес през всичките 90-минути, който обаче не се срещна с топката.

На въпрос преди двубоя към сър Алекс, дали близо 500-те българи, които се очакват на стадиона в Букурещ, ще могат да видят в игра Бербатов, Фъргюсън се усмихнал, но не отговорил нищо. Или по-скоро напълно неутралното – все още не съм избрал състава си. Вероятно, ако Видич не бе изгонен, българският нападател щеше да се появи в игра. Загряваше до този момент. Обстоятелствата обаче не го позволиха. А можеше Бербатов да е титуляр. Щеше да върже играта на Юнайтед.

Едно е ясно, тъпо е…