„Сър Алекс Фъргюсън преди време описа Манчестър Юнайтед като „автобус, който няма да чака никого”. Ясно е обаче, че докато последните пътници напускаха съблекалнята на „Анфийлд” в неделя и се качваха в клубния рейс на „червените дяволи”, търпението на шотландеца бе подложено не сериозно изпитание”.

Така започва коментарът на кореспондента на „Times” Оливър Клей за състоянието на английските шампиони. Ето как продължава материала посветен на липсата на Кристиано Роналдо на „Олд Трафорд” и колебливите изяви на Димитър Бербатов, Рио Фърдинанд, Неманя Видич и Нани:

Нищо не може да подразни Фъргюсън повече от загубата от Ливърпул. Резултатът от двубоя – 2:0 в полза на домакините – далеч обаче не би трябвало да бъде най-притеснителното нещо за шотландеца. Начинът, по който „дяволите” паднаха на „Анфийлд”, със сигурност всява много повече смут в душата на Съра. Мениджърът показва много повече търпение, отколкото преди осем години, например. Тогава продаде Яп Стам на Лацио без да се замисли, и след това изрази съжаление от постъпката си.

Питам се обаче, как може Фърги да не се тормози от колебливата игра на Рио Фърдинанд и Неманя Видич, липсата на авторитет в халфовата линия, както и слабата форма на Нани и Димитър Бербатов, които все още са далеч от запълването на дупката, оставена след тръгването на Кристиано Роналдо?

Трябва да вземем предвид и загубата на Юнайтед в неделя. Тя дойде след 10 победи и 1 равен в последните 11 двубоя за шампионите във всички турнири. „Дяволите” са на четири точки пред Ливърпул и са начело в групата си в Шампионската лига. Животът след Роналдо не е толкова катастрофален, колкото бяха първоначалните очаквания. Отдавна обаче се виждаше, че резултат като този в неделя, е неизбежен.

Настанаха странни временна за Юнайтед. Ако се съди само по резултатите, няма много за какво да се притеснява сър Алекс. Особено след като Арсенал, Челси и Ливърпул загубиха поне по два пъти от началото на сезона. Фъргюсън обаче е мениджър, който гледа и представянето на отбора като цяло. А в момента, не се представят на ниво Видич, Фърдинанд, Бербатов, Нани и Майкъл Карик – тези футболисти се мъчат от последните месеци на миналия сезон, в случая при Нани – дори и от по-отдавна.

Фърдинанд и Видич бяха разкрити от Фернандо Торес, когато Ливърпул победи с 4:1 насред „Олд Трафорд” през март. Преди това, двамата формираха най-силното защитно дуо в Европа. Сега обаче, когато се изправят срещу някой по-бърз нападател – издишат. Ако бяха подложени на същото напрежение като Стам през 2001 година, поне единият, ако не и двамата, вече щяха да са си заминали.

Един от въпросите около Юнайтед е дали сър Алекс ще успее да разгадае енигмата на Бербатов. Българинът направи няколко изключителни отигравания на „Анфийлд”. Приносът на нападателя, достоен за отбелязване – 17 гола и безброй асистенции в тези 57 мача след трансфера си на стойност 30,75 милиона лири – може да се изгуби под тежестта на една голяма слабост – българинът позволява някои мачове просто да преминат покрай него.

Юнайтед има проблеми с остротата в атаката. Липсата на Роналдо не е толкова фатална, колкото се очакваше. Фъргюсън в неделя обаче отбеляза, че няма дълбочина в нападението на отбора. Може би шотландецът трябваше да похарчи част от 80-те милиона от трансфера на португалеца в Реал Мадрид по-разумно – за крило като Франк Рибери, или за нападател като Карим Бензема.

Не само нападението на Юнайтед е в криза обаче. Халфовата линия страда. Габриел Обертан е един вариант пред сър Алекс. Френският младок лекуваше контузия в гърба в последните месеци и ще направи своя дебют срещу Барнзли във вторник. Увереност липсва на Майкъл Карик, Андерсон и Нани са слаби. Не се знае дали Оуен Харгрийвс ще може да помогне на отбора след завръщането си и операциите на двете колена.

Фъргюсън каза, че рейсът няма да чака никого… В момента обаче Юнайтед има доста пътници, които изглеждат отпуснати в своите места и само се наслаждават на пътуването.