Този уикенд в България нямаше футбол. Имаше избори. Извън тях единствено ЦСКА занимаваше аудиторията с поредната си треньорска рокада в иначе пустия откъм спортни събития неделен ден у нас.

Затова пък се нагледахме на прекрасен футбол в Европа. И на забележителни събития в основните първенства. Новият арабски принц на британския футбол дойде официално на бял, пардон – на светлосин кон. С гръм и трясък Манчестър Сити поиска короната. 6:1 на стадиона на омразния местен съперник Юнайтед. Допреди две години, не – до вчера, това изглеждаше фантастика. Но, което не става с пари, става с много пари, нали така...

Всъщност, оказа се, че може и другояче. В Испания едноличен лидер е Леванте. Не Барса, не Реал, а Леванте. Беднякът, просякът на иберийския футбол. Според някои източници бюджетът на този клуб от град Валенсия е 7,5 милиона евро. Ами това е миналогодишният бюджет на нашия Черноморец! Според други, възлиза на 20 милиона евро. Но и това е сума, достойна за втородивизионен клуб при стандартите на Испания. Чудо! Реал разполага с 491 милиона, Барса с 461 милиона. Точно този ли дребосък със състав, събран от кол и въже ще води в Примера! Но е факт. Леванте няма да издържи, това е ясно, но показа, че което не става с пари, става и...без пари.

Сити и Леванте са моментните лидери в двете най-силни първенства на континента. Принцът и просякът. Колкото различни, толкова и еднакви по своята средняшка природа. Ами България? И ние имаме своето явление. Лудогорец! Водач в класирането на „А“ група, с мач по-малко дори. И с история от... „Б“ група. Но с много пари. Като за родните стандарти, разбира се.

Лудогорец е някакъв хибрид. Той е българският Манчестър Сити по финансови възможности и българският Леванте като традиции. Както се казва, и ний сме дали нещо на света...