Всички футболни фенове в България мечтаят за приказка с любимия отбор. Победи, пълен стадион, пътувания в Европа, приятни емоции, селфита на фона на всеобщата радост. За последно това бе факт тази пролет, а приказката бе в „зелено”. „Сините” фенове пък още с умиление си спомнят за походa в Лига Европа и претъпканият „Васил Левски” на мачовете с Челси и Барселона от Шампионската лига. Нещо подобно преживяха и бултрасите на Ботев миналото лято в Бургас.
Какво е общото ли? Ами вече ги няма разказвачите на въпросните приказки. Или поне не ги разказват на български. Всъщност последният разказвач дори няма да има тази възможност. Стойчо Стоев бе натирен от Лудогорец и остави перото на Георги Дерменджиев. Докъде ще стигне мастилото на вечния помощник предстои да разберем.

Главният разказвач на „синята” и „жълто-черната” приказка сега го прави на руски с казахски акцент. Мъри твори чудеса в Лига Европа с Астана и с малко късмет ще стигне дотам, докъдето ръководителите на най-мощния клуб от бившата съветска република не са и мечтали. До тук тимът от столицата не бе постигал успех в Европа, а под ръководството на Стоилов са вече три. При това бе отстранен категорично израелският гранд Апоел Тел Авив – най-високо поставеният при тегленето на жребия за втория кръг в надпреварата. Само да напомня, че миналато лято същият треньор правеше същото с български отбор, завърши без загуба в Европа, но впоследствие не бе харесан от феновете на тима.

Ивайло Петев пък разказва на гръцки с кипърски акцент. Неговата приказка с АЕЛ започна мощно, но за съжаление не завърши с щастлив край – тимът от Лимасол загуби мача за титлата на острова на Афродита, но пък втората част е повече от обещаваща. Победа над мултимилионния Зенит Санкт Петербург в подстъпите към Шампионската лига е чутовен успех за български треньор. Същият този треньор пък не бе харесан от шефовете си.

Нещо подобно се получи и със Стойчо Стоев. Последният разказвач на европриказки в България. Нищо чудно догодина да го прави на език различен от българския. Така де, никой не е пророк в собствената си страна!