Бившият английски национал Пол Инс има собствена колонка в неделното издание на таблоида „Сън” – News of the World. Като бивш футболист и на Манчестър Юнайтед, тази седмица Инс изказва своето мнение за българския нападател на тима Димитър Бербатов.

„Димитър Бербатов се споменаваше редом до Ерик Кантона, когато премина на „Олд Трафърд” в началото на миналата година. Но никой не бива да бъде споменаван редом до Кантона. Той беше единствен. Уникален,” пише Инс.

„Всъщност, все още съдебните заседатели не са се произнесли дали Бербатов наистина е играч на Манчестър Юнайтед…точка.”

„Когато спечелихме титлата през сезон 1992-93, Кантона беше нашият талисман – човекът, който ни даваше магията да продължаваме. Но това бе само част от него. Неговата работоспособност бе феноменална, отборната му етика – безупречна.”

„Можем ли да кажем същото за Бербатов – играч, който ни струва, не забравяйте, над 30 милиона паунда? Не, не можем.”

„Именно по тази причина това е голям сезон за него. Кристиано Роналдо го няма, и головете му ги няма. Карлос Тевес го няма, и неуморният му ентусиазъм също. Бербатов трябва да запълни липсата и на двамата. Да си невероятно талантлив не е достатъчно на „Олд Трафърд”, където стандартите са до небето. Трябва ти тотално себераздаване. На тренировките и на терена, във всичко, което правиш.”

„Кантона го можеше. Райън Гигс, Гари Невил и Пол Скоулс все още го правят, макар че вече са в края на своите дълги, велики кариери. И Уейн Рууни го има. Защо Рууни е обичан от феновете и от сър Алекс Фъргюсън? Не защото е феноменален талант, а заради непрекъснатите си усилия.”

„Понякога се чудиш, дали Рууни не върши твърде много. Но никога не се чудиш това, когато става дума за Бербатов. Той е бил титуляр в 29 мача за първенство, влиза като резерва в още два. И е вкарал само девет гола. Той е започвал два мача за ФА Къп и е влязъл в още един. Има един гол. В девет европейски мача, има четири гола. Два срещу Олборг и два срещу Селтик. Не е нещо специално.”

„Но онова, което тревожи феновете повече, е начинът, по който той играе. Някои хора ми казват – това е стилът му. Той има невероятно докосване на топката, страхотни моменти, усещане за останалите на терена. Но Бербатов е спокоен, отпуснат. Това е добре.”
”Но ако има и дори един лек намек за мързеливост, тежестта веднага пада на останалите му съотборници. На Рууни и Гигс. Ако няма кой да носи неговата тежест на „Олд Трафърд”, сър Алекс и футболистите ще падат като тухли.”

„Фъргюсън има някои много талантливи млади нападатели, чакащи своя шанс, но той знае, че не може да разчита на тях, когато става въпрос за победи в Европа и Висшата лига. Без Роналдо и Тевес, той има нужда от Бербатов, който да вкарва. Не само в големите мачове, но и в битки на много по-невзрачни места.”

„Бербатов е на 28 години. Решителен момент в кариерата му. Все още не знаем как да го съдим. Може би има способностите да стане звезда на Юнайтед. Може би е годен да стъпи в обувките на Ерик Кантона. Може би споделя същото желание за здрава работа, каквото са имали всички големи на „Олд Трафърд” през годините.”

„Сега е времето да излезе и да го докаже!”