Имало е години, през които българският футбол се е котирал високо и във водещите европейски футболни страни. Уви, тези времена отминаха и сега трябва да се съобразяваме с по-ниския таван на възможностите на нашите футболисти, и със спадналата репутация на българския футбол.

Наближава нов трансферен прозорец и сега през него взор ще отправят талантливи играчи, с амбиции за кариера в по-силни клубове. Разбира се, западният пазар не е затворена страница за България, но има и една друга дестинация, в която има повече дадености за реализация на трансфер.

Русия, разбира се. Допреди години водещата посока на българските трансфери зад граница беше Турция, но сега погледът е отправен основно на североизток. Вече много българи обличаха екипите и играха с нелош успех за своите руски клубове. Знаете, че от години Амкар е наричан „български“, а дори местните фенове имат един лаф: „Без болгаров нет Амкара“ /без българите няма Амкар/, който е доста показателен.

Сега Георги Миланов облича екипа на московския ЦСКА, а Ивелин Попов може да акостира в друг руски гранд – Зенит. Има и още българи във Висшата лига. Дали директно от България, чрез вътрешен трансфер, или от Западна Европа, Русия е сериозен вариант. И то не само за българи. В руския футбол се наливат страшно много пари, постепенно се подобрява инфраструктурата с изграждането на нови стадиони, дисциплината по традиция е на висота – изобщо условията са отлични.

Все по-малко са тези, които клатят скептично глава при възможност за трансфер в руски клуб. От Русия гледат към талантите ни с любов и това е чудесен вариант за скок в кариерата. Особено в тежки времена като сегашните.