Изписвам в търсачката на нашия сайт името на Бербатов. Излизат разбира се много на брой новини, дори в рамките на всеки един от дните. Спирам се само на последните три страници от получените резултати, съдържащи това име. Съвпада горе-долу с дните от началото на август. И така: „Бербатов може да се озове във Фенербахче, вместо в Галатасарай”, от същия ден е и „КПР иска струващия 5 милиона паунда Бербатов”. Следват по хронология: „Реал Сосиедад също кандидат”, „Трабзонспор се включва в надаването”, „Зенит се бори с Ювентус и Милан за подписа на Бербо”. Тук някъде има новини за нашата славна девятка, свързани с Фейсбук постовете му за Станка и Тервел. И отново следва трансферна канонада – „Мартин О'Нийл иска Бербатов в Съндърланд”, до вчера, когато първите две новини в един момент бяха следните: „Бебратов първи вариант за атаката на Фиорентина” и „Динамо Киев фаворит за подписа на Бербатов”. Айде да ги сметнем – 11 назовани отбора, само в рамките на три седмици! И за да защитя леко родното журналистическо братство – тук всички новини си идват директно от Острова, нека за нас си останат къде ще ходи Спас Делев, Ицо Янев или Владо Гаджев.

За същия период от време, евентуалните тимове с интерес към Бербо са с два повече, отколкото мераклиите за подписа на Валери Божинов, което вече си е доста впечатляващо постижение! И в крайна сметка онзи ден на „Гудисън Парк” той беше в групата за мача от първия кръг. Да, най-вероятно това е с цел да се покаже на бъдещите купувачи, че българина е във форма, че „а-ха видите ли” Съра си разчита на него и някак с неохота ще се раздели с безценния си нападател. В същото време, неговия агент Емил Данчев не казва нищо, при него нещата често се люшкат от „няма нищо” до „ще видим”. Също така е ясно, че в последните дни на трансферния прозорец е логично, неговия телефон да звъни „по английски”. Всеки знае за какво става въпрос, позвъняването е прекалено специфично.

Понякога се чудя – ние ли сме луди, онези в Англия ли са луди, някой прави някого на луд ли, ама такава поредица от взаимноизключващи се заглавия не е нормална. И дано до този 31 август вече има някакъв резултат, защото и ние като медии олекваме пред читателя. А най-много олеква един-единствен човек, който е крайно време да вземе съдбата в собствените си ръце и да реши – „Край, отивам там! За да играя футбол!”