Това че, Валери Божинов смени за пореден път отбора си едва ли е новина! За нападателя, като че ли стана навик да го прави. Наред е Спортинг Лисабон.

Ако изключим периода му в Ювентус в италианската Серия Б, това ще бъде първият наистина голям европейски клуб, чиито цветове ще защитава щурмовакът от Лясковец. На първо четене можем да кажем едно голямо браво на Валери. Защото въпреки неособено силния сезон в Парма, той отново се появи на първите страници на вестниците. И то в много футболна страна като Португалия.

Въпросът оттук нататък е ще се възползва ли националът от кацналото на рамото му птиче. Предпоставките това да стане са повече, от това да не. Божинов наистина вече узря за голям футбол. Отива на ново място, където всичко за него ще започне отначало. Дава вид на човек, изчистил главата си от всичко странично. Няма и как да бъде по друг начин, ако иска да не го запомним само като голобрадия младок, подлудил всички в Италия с екипите на Лече и Фиорентина.

Наистина би било страхотно Валери да успее на новото място. Малко реклама в Европа, и в частност в Португалия никак няма да е излишна за българския футбол. Защото направеното от Емо, Краси и Иво Йорданов по местните терени, вече изглежда като усмивки от старите ленти.

И още нещо. Валери е много нужен на националния отбор. Въпреки че сегашният селекционер се прави, че не го вижда. Ето още една причина Бож, да се напъне и да покаже, че в отсъствието на Бербатов неговото място е на върха на атаката на националния отбор. Без да се сърдят останалите, друг като него нямаме. А ако заиграе в Спортинг и не го видим срещу Англия, вече ще е ясно, че отношението на хер Матеус към нападателя е лично.

Така че, успех Валери!