Часове делят Димитър Бербатов от подпис с Фиорентина. Добър вариант ли е това, веднага биха се попитали мнозина.

Добре е първо това, че Бербатов вече докосва свободата си. Манчестър Юнайтед бе една изпълнена мечта за него, превърнала се в кошмар в последната година. Малко, още много малко и ще падне огромен товар от него.

Добре е също така, че той отива в едно от най-добрите първенства в Европа. Може би в момента италианското да отстъпва на испанското и английското, но във всеки случай - не много.

Добре е, че отива в един традиционен клуб, какъвто е Фиорентина. „Виола”, както наричат двукратния шампион на Италия, със сигурност не е Ювентус, Милан или Интер, но е институция на Ботуша.

С кого можем да го сравним? Може би сравненията не са уместни, но в традиционен план за Италия Фиорентина е нещо като Берое за България, нещо като Астън Вила за Англия, или, да речем, като Севиля за Испания.

Вижте само какви футболисти са носили виолетовия екип през годините: Габриел Батистута, Роберто Баджо, Даниел Пасарела, Руй Коща, Дунга, Лука Тони, Бриан Лаудруп, Предраг Миятович, Адриан Муту и още много-много други.

Фиорентина е доказана марка и добра дестинация за късния Бербатов. Макар че, на 31 години, той има още какво да даде на футбола. И да попълни дългия списък със звезди, играли в тима от Флоренция.

Бербатов е на път да стане и вторият българин след Валери Божинов, играл на стадион „Артемио Франки”.

В крайна сметка – добре е, че Берба изглежда най-сетне си намери отбор, в който да играе редовно. А това може да отвори и пътя му обратно към националния.