Активи за над 1 млрд. евро са запорирани сред 12 държави и един футболен отбор. Полицията в Италия, която се занимава с мафиотски дейности е арестувала 68 лица, заподозрени в огромна международна измама в организирани престъпни групи. Полицията се е обединила напълно в акцията, за да улови групите, като те са припечелвали с изкарването на пари от онлайн залози. Освен финансови и имуществени активи са конфискувани и футболен отбор, който по първоначални данни се твърди, че е от Италия.

Повече от 800 карабинери са били мобилизирани да доведат семейства от южна Италия от сицилианската престъпна организация Коза ностра, фамилията Ндрангета от Калабрия, както и Сакра Корона Унита от Пулия. Всички те са силно въвлечени в изкарването на пари чрез измами и рекет.

„Ндрагентата и мафиотите в Сицилия и Пулия вече не съществуват”, заяви главата на звеното Федерио Кафиеро де Рахо. „Те са стичащи се организации, които управляват различни бизнеси помежду си”, каза още той пред журналистите.

Прокурорите пък потвърждават, че „младото поколение” има значителен принос за тези семейни финансови позитиви. Групите са сключвали сделки с бизнеса в онлайн залаганията, което им е позволявало да реализират големи парични печалби чрез „незаконни паралелни схеми” в платформите за залагания.

онлайн залози полиция

източник: БГНЕС

Ударът е извършен с помощта на Европейския съд, съдебната агенция към ЕС в Хага, както и с полицията във Великобритания, Холандия, Сърбия и Швейцария. Стоките и паричните средства са били конфискувани в Албания, Австрия, Великобритания, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Румъния, Сърбия, Сейшелските острови и Швейцария.

„Имаме все по-ясна картина от ситуацията за отношенията между едноличните мафиотски организации в Италия”, продължи Кафиеро де Рахо. „От продължаващите разследвания можем да разберем как мафиотите работят заедно, но в различни сектори и звена. Все още трябва да установим дали има фиксирано лидерство. Или как точно се променят сделките в зависимост от съответните територии”, продължи Де Рахо.

онлайн залози полиция

източник: БГНЕС

Разследващите признаха, че са получили голяма помощ от сицилиански мафиот, който е помогнал да се проникне в схемата, сътрудничейки на полицията. Това признаха прокурорите в Катания, позовавайки се на сигурна информация. Прокурорите в Реджо ди Калабрия заявиха пък, че в разслевдането са открили тайно място за срещи на Ндрагента – светилището на Света Богородица в сърцето на планинския масив Аспромонте.

Някои от арестуваните са били заподозрени, след като са заснели снимки в своите социални профили, които показват незаконните им печалби. Изображенията показват часовници „Ролекс”, коли „Ферари”, хранене близо до Айфеловата кула в Париж на скъпи морски специалитети, както и залагане в казиното „Беладжио” в Лас Вегас.

Прокуратурата в Бари пък твърди, че семейство Мартирадона се е смятало за връзката между мафиотите по тази операция.