Футболен клуб Милан отчете загуба от 126 милиона евро по време на ръководството на бившия си собственик Йонхон Ли. Цифрите можеха да бъдат още по-жестоки за „росонерите”, ако посещаемостта на срещите не бе по-висока от очакваното.

Китайският бизнесмен закупи клуба от Силвио Берлускони през април 2017 година, но малко над година по-късно бе изхвърлен от управлението, след като не покри финансовите ангажименти към „Елиът Мениджмънт”, който му отпусна крупен заем в името на сделката. Така контролът върху клуба премина в американския хедж фонд, който ще се опита да повиши стойността на Милан, за да опита препродажба.

Миналата седмица клубът официално обяви негативния финансов резултат – загуба от 126 милиона евро. Сега анализът на „Калчо е Финанца” показа, че ситуацията би могла да бъде далеч по-кошмарна.

Изглежда неслучайно УЕФА на няколко пъти отхвърли бизнес плановете на предишния изпълнителен директор Марко Фасоне и оказа сключването на доброволно споразумение във връзка с нарушенията на Финансовия феърплей, допуснати заради мащабната селекция преди началото на миналия сезон.

Съгласно предвижданията на Милан годишният оборот за 2017/2018 е трябвало да достигне 273 милиона евро. Той всъщност се доближава – 255 милиона евро – до прогнозите, но с уговорката, че в него попадат и сделките с футболисти.

Бизнес планът включваше още 99 милиона евро приходи от телевизионни права – извън парите, получени от УЕФА, още 23 милиона евро в дните на срещите, 61 милиона евро от спонсорски и маркетинг сделки, а също и 90 милиона евро от китайския пазар. При последвалата редакция на плана вече се включваше и целият азиатски пазар.

Съгласно прогнозите Милан трябваше да прави годишен оборот от 524 милиона евро през сезон 2020/2021, като 45 процента от тази сума трябваше да идва от Китай. Реално се предвиждаше годишен ръст от 21,7 процента. Цифрата изглеждаше невъзможна особено в съпоставка с абсолютния хегемон в Серия А Ювентус, който в периода 2011-2016 постигна среден годишен ръст на оборота си в размер на 12 процента.

Скептицизмът на УЕФА се оказа напълно оправдан, тъй като от Китай през кампания 2017/2018 приходите са едва 606 хиляди евро (вместо залегналите 90 милиона). Положението щеше да граничи с катастрофата, ако активността сред феновете не се бе оказала значителна по-висока от предвиденото. Реално тифозите са осигурили приход от 35,3 милиона евро (при заложен прогнозен от 23 милиона). От друга страна, когато от годишния оборот се изключат сделките с футболисти, увеличението е от само 7,87 милиона евро.