Президентът на Лига Про в Италия, под чиято шапка е шампионата в Серия С, Франческо Жирели бе категоричен, че правилата в долните дивизии в страната трябва да бъдат коренно променени.

Вчера станахме свидетели на безпрецедентен случай в историята на италианския футбол, при който тимът на Про Пиаченца излезе на терена с едва седем футболисти, като всичките от тях бяха на възраст от 16 до 19 години.

Тимът, който практически е във фалит, загуби с 0:20 от Кунео, а босът на Лигата обеща това да не се случва никога повече.

Отборът на Про Пиаченца остана без футболисти, след като всички те разтрогнаха договорите си по вина на клуба заради неизплатени заплати. Тимът загуби последните си три срещи служебно с 0:3, но неявяване в снощния мач с Кунео щеше да означава изваждане от дивизията.

„На последното Общо събрание решихме, че клуб, който не плаща ежемесечно заплатите на играчите ще бъде изваждан от дивизията. Преди три години намалихме отборите в дивизията от 90 на 60, но в крайна сметка нищо не се промени. Проблемът е, че трябва да определим какви точно са проблемите на италианския футбол като цяло, а не само на Лига Про”, коментира Жирели.

„Снощният мач невероятно нарушаване на всякакви спортни принципи. Ужасен съм също от факта, че родителите на тези деца са им позволили да излязат да играят, за да могат да разказват след това на приятелите си, че са дебютирали в професионалния футбол”, каза още той.

Още по темата:

Третодивизионен италиански тим падна с 0:20