Спортният министър на Италия Винченцо Спадафора заяви, че футболното първенство в страната ще бъде подновено, само когато може да бъде гарантирана пълната безопасност на всички замесени.

Правителството на страната разреши на отборите да провеждат индивидуални тренировки на клубните си бази в началото на май, а от 18 май се очаква да бъдат позволени и груповите тренировки. Надеждата на ръководството на Серия А е сезонът да бъде рестартиран в началото на юни.

"Ако първенството бъде подновено, както се надяваме всички, ще бъде само защото сме взели всички необходими мерки да го направим при пълната безопасност за всички замесени. Някои питат защо не се затваря цял супермаркет при един случай на касиер с коронавирус, докато при един футболист с COVID-19, целият отбор се поставя под карантина. Причината е, че във футбола няма как да се пази дистанция с другите играчи, футболистите трябва да тичат, да се пазят един друг, а това не се случва в супермаркета. Футболът по природа е спорт, в който не може да се пази дистанция", коментира Спадафора.

"Наясно съм със страстта, която обгражда футбола, както и значението на този сектор, но намирам дебатът за футбола в такъв период малко прекален", допълни спортният министър на Италия.