Италианската Серия А представи в петък късно вечерта план, който трябва да определи шампион, медалисти и участници в европейските клубни турнири, в слчай че първенството не завърши. 

Първенството на Апенините трябва да рестартира на 20-и юни, но страната е най-засегната в Европа от коронавируса. Ако се наложи ново спиране на шампионата и няма как да се доиграят мачовете, то този план ще влезе в действие.

Решението на 20-те елитни клуба ще бъде обсъдено на среща в понеделник с местната федерация, която предложи математически алгоритъм за определяне на победителите, носителите на европейските квоти и на изпадащите в случай на ново прекъсване.

Методът на федерацията е към спечелените точки до момента да се добавят средно-аритметичен актив, който се изчислява върху точките до момента и те могат да бъдат спечелени в оставащите мачове. Средно-аритметичните точки са онези, които са балансирано разделени между домакинствата и гостуваните и могат да бъдат спечелени.

Клубовете искат титлата в лигата да бъде присъдена само ако вече е осигурена математически в момента на прекъсването. Правилото ще се прилага и за изпадането на трите отбора на дъното. В момента актуалните шампиони от Ювентус водят с една точка пред Лацио, като до момента има да се изиграят още 12 пълни кръга, както и няколко отложени от февруари мачове.

Правителството на страната взе решение футболният живот на страната да се поднови идния петък с мачовете от турнира за Купата на страната. След това започват и мачовете от първенството, които естествено ще продължат без публика.

След като в първите дни на подновените тренировки имаше играчи с положителни проби за коронавирус, сега всички изглеждат здрави. За всеки случай и федерацията разреши вместо обичайните три смени отборите да правят по две./БТА