Той не вкарва голове като Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Не прави асистенции като Кевин Де Бройне и Пол Погба, нито пък пази добре като Джиджи Буфон и Алисон Бекер. Но той е една от причините футболистите в модерния футбол да печелят толкова много пари. Мино Райола е 53-годишен мениджър с италиано-нидерландски произход.

Мино Райола

източник: БГНЕС

Агентът оперира само с високопрофилни футболисти и се грижи за кариерите на играчи като Златан Ибрахимович, Пол Погба, Ерлинг Халанд, Матайс де Лихт, Марко Верати, Джанлуиджи Донарума, Хенрик Михтарян и Марио Балотели.

Мино Райола: Балотели иска да остане в Интер

източник: снимка: Reuters

В рамките на 30-ина дни в годината Райола успява да припечелва десетки милиони евро от трансфери. През лятото на 2018-а година неговият оборот от продажби достигна 31 милиона евро. През тази година Кристиано Роналдо спечели 21,5 млн. евро от Реал Мадрид с неговия контракт.

Златан Ибрахимович и агентът му Мино Райола

източник: Gulliver/Getty Images

Райола е роден през 1967-а в южна Италия, но неговите родители емигрират в Нидерландия малко, след като той е роден. Баща му отваря пицария в Харлем, където Мино работи като мияч на чинии, когато не е на училище. Той завършва право и говори седем езика – италиански, нидерландски, английски, немски, испански, френски и португалски.

4 снимки

Още като млад той се присъединява към агенция за спортни агенти, където се учи на занаята, след което решава да отвори собствена такава през 90-те години на миналия век. Първият му голям трансфер беше сделката на Павел Недвед от Спарта Прага в Лацио.

През август 2016-а година той посредничи за най-големия дотогава трансфер на Пол Погба в Ман Юнайтед от Юве. Райола похарчи част от парите, получени от него след тази сделка, за покупката на бившата къща на Ал Капоне в Маями.

Райола: Погба остава в Ювентус

източник: Gulliver/Getty Images