Милан изпусна шанса да си гарантира предсрочно 6-ото място в крайното класиране на Серия А. В директен двубой срещу прекия преследвач Аталанта „росонерите” изпуснаха победата в самия край и завършиха 1:1 в Бергамо. Както можеше да се очаква, двубоят беше изключително напечен, а двата тима завършиха с по 10 души. Една от малките положителни новини за гостите беше завръщането в игра на Лукас Билия, който в течение 6 седмици се възстановяваше от травма в гърба.

Все пак кръг преди края „росонерите” могат да бъдат сигурни за евроквотата си. Заради триумфа на Ювентус с Купата на страната и 7-ата позиция дава право на участие в Лига Европа, а 8-ият Фиорентина – срещу когото тимът на Дженаро Гатузо играе в последния кръг – се намира на 4 точки разстояние. Милан разполага с 61 на сметката си, докато Аталанта е с 60.

Нервите на „Атлети Адзури д’Италия” хич не липсваха, като само през първата част реферът Матео Гуида вдигна цели четири жълти картона. Единствената истинска опасност преди почивката бе в полза на Аталанта и дойде в 40-ата минута. Тогава в наказателното поле на Милан имаше сцени на хаос, след като защитниците трябваше да блокират три последователни шута към вратата – два на Брайън Кристанте и един на Ремо Фройлер.

Противно на логиката, Милан откри резултата след час игра. Франк Кесие даде елегантен пас с пета към Рикардо Монтоливо, който навлезе мощно в наказателното поле, а сетне позабрави топката и трябваше да търси пас. Топката бе избита и се върна към Кесие, който с изстрел от дъгата прониза долния ляв ъгъл срещу бившия си тим – 1:0.

Аталанта изглеждаше готов сам да се сгромоляса само 4 минути по-късно. Защитникът Рафаел Толой получи жълт картон за фаул и понеже не беше съгласен, започна иронично да ръкопляска на рефера. Гуида изобщо не трепна и моментално показа втори жълт и респективно червен картон за играча.

Въпреки численото неравенство Аталанта продължи с атаките. В 69-ата минута Алехандро Гомес спринтира отляво и пусна остро ниско центриране, което вратарят Джанлуиджи Донарума пресече и отклони право към Кристанте. Бившият играч на Милан обаче шутира встрани от целта.

Високото напрежение избухна съвсем в 75-ата минута, когато Рикардо Монтоливо от Милан бе изгонен с директен червен картон. Опитният халф влезе с двата крака срещу Гомес и сам провокира изгонването си.

В 88-ата минута Робин Госенс от „бергамаските” можеше да изравни, ала с глава стреля покрай целта.

Драматичното реми дойде във втората минута от продължението. Иличич центрира към далечната греда, където Андреа Масиело стреля с глава. Донарума стигна до топката, но докосването му не бе достатъчно, за да предотврати гола – 1:1.

В последния кръг Аталанта ще се изправи навън срещу брещия се за оцеляването си Каляри.