Клубовете от италианската Серия "А" приеха единодушно предложението от 1,7 милиарда евро от финансов консорциум за 10 процента от медийния бизнес на лигата.

Заради пандемията и празните стадиони всички отбори в Италия имат сериозни финансови трудности и вливането на свеж капитал бе посрещнато радушно от 20 клуба в елита.

"Все още има условия, които трябва да бъдат изгладени, но ние приехме офертата", каза президентът на Серия "А" Паоло дал Пино.

"Направихме нещо уникално в наистина драматични времена", добави Дал Пино.

Сделката трябва да бъде финализирана до дни, а консорциумът, който включва компаниите CVC Capital Partners, Advent International и FSI, ще се занимава с продажбата на телевизионните права. Лигата сама ще реши как приходите от тях да бъдат разпределени между отделните отбори.

По официални данни приходите на клубовете от Серия "А" за година са 2,5 милиарда евро, като 1,35 милиарда идват от телевизионни права. За сравнение Висшата лига на Англия прибира 3,5 милиона евро годишно само от телевизиите.

През юни компанията CVC Capital Partners сама опита да придобие 15 процента от медийния бизнес на Серия "А", но тогава клубовете отхвърлиха офертата от 1,1 милиарда евро.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.