Какво ни показва настоящата кампания в Серия А? Развива ли се италианския футбол и има ли добри перспективи за бъдещето?  Настоящата кампания  2019/2020 е повече от интересна и интригуваща. Много отбори са замесени, както в битката за титлата, така и в борбата за Европа. На дъното също е интересно, където няколко отбора  са разделени само от точка или две. Шампионът Ювентус просто засега взима своето. Тимът печели, понякога с не толкова убедителна игра, но резултатите ги има и това не може да бъде отречено на мениджъра Маурицио Сари.

Едва ли някой се е съмнявал в основната роля на Кристиано Роналдо и той за пореден път показва защо е смятам за един от най-добрите за всички времена. Грандът от Торино прави това, което се изисква от него, печели и преднината от 4 точки на върха изобщо не е случайна. Трябва да се отбележи конкурентността на серия А през този сезон и многото тимове, които си оспорват скудетото. Ювентус, Интер и Лацио са заплели троен възел и битката се очертава да бъде жестока до последния кръг.

Вторият във временното класиране Интер обаче се затруднява да поддържа темпото на Юве. „“На няколко пъти до момента“ нерадзурите“ имаха лека преднина пред шампионите, но започва да си личи все по-ясно по-дългатта скамейка, с която разполага Маурицио Сари.  Интеристите пробват всичко, за да са максимално близо до върха, но в определени мачове отборътт на Антонио Конте загуби ценни точки, пресният пример е пропуснатата победа от вчера срещу Лече. Тепърва предстои най-интересното, но се вижда как Ювентус оттново започна да взема предимство. Дойде ред да поговорим и за Лацио.

Дали пък „бианко-челестите“ няма да се окажат реалния конкурент на „старата госпожа“ за титлата? Още повече, че „лациалите“ победиха вече на два пъти Юве и показаха, че са способни да се противопоставят на настоящия шампион. Отборът на Симоне Индзаги се намира в невероятна форма. 11 поредни победи, впечатляващо представяне в почти всеки мач и много голове. Разбирателството в тима е на страхотно ниво, а Чиро Имобиле просто не спира да бележи. Изглежда, че опасността за противниците на Лацио може да дойде отвсякъде и ще бъде много интересно да последим развитието на този отбор. „Орлите“ не афишират амбиции за титла, но ако продължават така скоро ще задминат Интер в класирането и могат да погледнат смело към първата позиция. Това са основните претенденти за скудетото, а кой ще триумфира ще разберем през май.

Друга интересна битка се води за четвъртото място, последното, което дава право на участие в шампионска лига. Рома и Аталанта със сигурност искат да бъдат по-нагоре и те разполагат с пълния потенциал да объркат много сметки. Сякаш Аталанта вече не изненадва никого. Отборът на Гасперини просто играе мач за мач в типичния си атакуващ и агресивен стил и бележи много попадения. Изобщо не е случаен фактът, че „бергамаските“ имат най-резултатното нападение в серия А  и продължаватт да бъдат вдъхновени. Нито Рома нито Аталанта могат да бъдат отписвани от топ 3, тъй като още е много рано и тепърва предстоят много дербита.

 Битката за Лига Европа също си заслужава. Каляри, Парма, Торино, Милан, а дори и Верона имат своите шансове за европейски футбол. Подобрението при Милан си заслужава да се отбележи и поредицата от добри резултати върна надеждата на тифозите. Определено Златан Ибрахимович много помогна с цялостното си влияние върху отбора. Шведът е истински лидер и проявява тези свои качества по страхотен начин. „Росонерите“ вече са в пряката битка за европейските турнири, а е пределно ясно, че Милан и многобройните фенове на този велик клуб заслужават европейски футбол. Каляри е другия голям хит на сезона до момента.

„Сардинци“ започнаха впечатляващо и учудиха много специалисти с добрата си игра и силните резултати. В последно време обаче оттборът на Роландо Маран развали добрите впечатления и е очевидно, че тимът преминава през труден период. Не можем да подминем и друг легендарен клуб за Италия, отборът на Фиорентина. Там се случват интересни процеси и новият  собственик на тима от Флоренция Роко Комисо пристигна с големи обещания и силни думи.

Вижда се обаче, че намеренията на Комисо са добри и този човек наистина иска да постигне нещо голямо. Той наистина живо се интересува от случващото се в клуба, прави опити да подсили състава, и дори вече го направи.  Комисо често застава пред медиите и говори за своите цели и бъдещето. Още е рано за подобни прогнози, но определено има надежда за Фиорентина и  отборът нищо чудно в близко бъдеще отново да усети вкуса на мачовете в Европа. Когато Франк Рибери се завърне от контузия, със сигурност това още повече ще вдигне класата на тима на Джузепе Якини. Якини е специалист опдценяван от много хора, но във Флоренция ттой получава идеалния шанс да покаже себе си и да възроди Фиорентина. Засега специалистът се справя добре и с интерес ще следим развитието на „виола“.

 Няколко думи и за раздирания от проблеми Наполи. Това е най-кошмарния сезон за тима от Неапол от години насам. Всичко в този клуб е объркано, а тягостната обстановка се е настанила на „СанПаоло“. Всички имаха надежди, че с пристигането на Дженаро Гатузо кризата ще бъде решена, но това така и не се получи. Напротив, проблемите се задълбочават все повече, а дори президентът Делаурентис заяви, че съжалява за смяната на Анчелоти и би искал да го върне отново. Анчелоти обаче вече е начело на Евертън и за момента се чувства добре на „Гудисън Парк“. Тифозите на Наполи със сигурност искат този кошмарен сезон да свърши колкото се може по-скоро.  На тима от Неапол не му остава нищо друго освен да продължи да опитва и да чака по-добри дни, но проблемите там на всяко едно ниво изглеждат прекалено много.

 Битката на дъното също е много вълнуваща. Не можем да определим нито един тим, като сигурен изпадащ. Дори и тимът на СПАЛ все още има напълно реални шансове за спасение при добри игри. Ситуацията в Дженоа е Интересна, защото този традиционен клуб за Италия може и да напусне серия А след края на сезона.  Давиде Никола трябва да свърши още доста работа, за да спаси „грифоните“. Тимовете на Бреша и Лече също изобщо не са спокойни за съдбата си, а същото важи и за Сампдория.

 До момента сезонът в серия А е повече от вълнуващ и интересен, а най-доброто със сигурност предстои.


Автор: Дидо Калинков