Феновете на италианския футбол не скучаха през седмицата, тъй като се изиграха първите 2 1/4-финала за Купата на Италия. Наполи и Ювентус вече са 1/2-финалисти, а другите 2 празни места ще бъдат запълнени през следващата седмица. Сега е време за поредния кръг, а той изглежда повече от вълнуващ. С мачове като Рома - Лацио и Наполи - Ювентус няма как да бъде скучно.

 

Бреша - Милан.

В петък вечер даваме началото на шоуто. От 21:45 часа на „Марио Ригамонти“ Бреша посреща възродения тим на Милан. „Лястовичките продължават да се борят за своето спасение, но сега те ще бъдат без Марио Балотели, който е наказан. Все пак пред своя публика домакините ще дадат сериозен отпор на по-именития си съперник. Милан от своя страна наистина влезе в серия и зона Европа отново изглежда близо. "Росонерите" изглеждат възродени и правят всичко възможно да се изкачват в класирането. Чака ни интересен мач, а Милан ще трябва доста да се потруди, за да надвие тима на Еуженио Корини. В Бреша се играе трудно, а всяка точка за домакините, може да се окаже жизнено важна.

 

СПАЛ - Болоня.

Програмата в съботния ден, откриват тимовете на СПАЛ и Болоня. Домакините отново поглеждат към спасението, след като в миналия кръг тимът на Леонардо Семпличи шокира Аталанта. Тази победа на отбора от Ферара за пореден път затвърди мнението, че през този сезон Серия А е изключително конкурентно първенство и изненади могат да се очакват от всеки. Мнозина отписваха СПАЛ от битката за оцеляване поради най-различни причини, но Леонардо Семпличи и отборът му показаха, че няма да се предадат до самия край. Сега на собствен терен СПАЛ ще опита да прибави нови ценни 3 точки, а това не изглежда невъзможна задача. Болоня безспорно е добър отбор, дори тимът е близо до европейските турнири, но се забелязват известни колебания напоследък. В този мач може да се очаква всичко, а евентуална победа на вдъхновения СПАЛ изобщо няма да бъде изненада. Още едни важни 3 точки, и Семпличи и компания може да се окажат извън опасната зона още след този кръг.

 

Фиорентина - Дженоа.

На пръв поглед задължителни 3 точки за „виола“. Отборът вече показа развитие и сега приема последния във временното класиране. "Виолетовите" загатнаха вече за потенциала си с някои страхотни победи, а Джузепе Якини е все по-добре приеман на „Артемио Франки“. За Дженоа като че ли надежда няма, колкото и да не им се иска на тифозите. Генуезци просто не показват играта, която може да ги измъкне от зоната на изпадащите. Отново „грифоните“ натрупаха поредица от загуби, а тяхното представяне е поредното доказателство, че във футбола не винаги мениджърът е виновен. Босът на тима - Енрико Прециози вече смени трима специалисти, а виждаме къде е Дженоа. На последно място в таблицата, без идентичност, без изграден стил и каквато и да е стратегия за бъдещето. Единственият шанс на Дженоа остават преките битки срещу тимовете борещи се за оцеляване, но утре вечер Фиорентина излиза като явния фаворит, и нова победа за тима от Флоренция, просто ще затвърди прогреса на този отбор.

 

Торино - Аталанта.

Мач, който изобщо не е за пренебрегване. Два отбора, които мечтаят да стигнат до европейските клубни турнири. И в двата тима има необходимата класа за един добър двубой и качествен футбол. Ще бъде интересно да видим научи ли си урока Аталанта след домакинската загуба от СПАЛ. Торино и Аталанта могат да направят събота вечер много приятна за всички зрители с футбола, който изповядват, а и не на последно място, с високите цели, които гонят.

 

Интер - Каляри

Преминаваме към неделния ден, когато по традиция програмата се открива в 13:30 часа. Интер излиза за задължителна победа пред своите фенове. От началото на втория полусезон „нерадзурите“ не познават вкуса на победата, и сега отборът на Антонио Конте ще търси успеха с всички сили. Виктор Моузес вече е играч на Интер, а по последни информации Кристиан Ериксен ще пристигне в Милано в понеделник и ще премине медицински тестове. Очевидно ръководството на клуба уважава желанието на Конте и подсилва състава. Миланският гранд обаче няма право вече на много грешки, защото бавно, но сигурно Ювентус трупа преднина, а Лацио също е много близо. Тимът на Каляри вече загуби от предстоящия си съперник за Купата на Италия и сега пристига в Милано с мисъл да отмъкне нещо. Периодът е труден за Роландо Маран, но точно в мачове като тези можеш да демонстрираш характер и да излезеш от кризата. Интересна среща в неделя на обяд, в която ще разберем ще съумее ли Интер най-после да спечели.

 

Сампдория - Сасуоло

По традиция в неделния следобед имаме 3 предвидени срещи за 16:00 часа. Сампдория и Сасуоло излизат в предстоящия мач с мисълта за победа. Тифозите на Самп бяха бесни след тежкото поражение от Лацио с 1:5. Сега на „Мараси“ домакините ще търсят реванш пред феновете. Сасуоло обаче пристига в Генуа вдъхновен от победата срещу Торино в миналия кръг. Присъствието на Жерами Бога и Доменико Берарди определено се усеща, и „неровердите“ отново се превръщат в труден тим за преодоляване. В този мач победата може да отиде и в двете посоки, а трите точки ще бъдат ценни и за двата тима.

 

Верона - Лече

Още един интересен мач от този 21 кръг. Верона заслужава добри думи за това, което показва. Тимът не разполага с големи звезди, но се стреми да играе освободено, без напрежение и резултатите идват. Тимът на Иван Юрич се наслаждава на живота в Серия А и страховете за изпадане отдавна са минало. При Лече обаче оцеляването е на дневен ред и гостите ще търсят точка или 3, за да подобрят положението си. Тук моментната форма е на страната на Верона и ще видим дали Фабио Борини и компания ще продължат да радват феновете на „Бентегоди“.

 

Парма - Удинезе

Лоши новини долетяха за „дуковете“ през седмицата. Един от основните футболисти във формацията на Роберто Даверса ще бъде аут за дълго. Нападателят - Роберто Инглезе ще отсъства от терените близо 2 месеца, а това не е добра новина за всички, които обичат Парма. Иначе тимът със своите 28 точки пробва да се бори за Европа, но с толкова контузени титулярни състезатели ще бъде трудно, освен ако ръководството не намери равностойни заместници. Ясмин Куртич вече бе закупен, като дори взе участие за „пармалатите“, но безспорно този клуб има потенциал и заслужава мястото, което заема. Деян Кулушевски и Жервиньо притежават необходимите способности и умения да бъдат лидерите на този тим. И в миналия кръг видяхме, че Парма доста затрудни Ювентус, въпреки липсата на основни състезатели. Удинезе сякаш отдавна вече се чувства спокоен за оцеляването си. "Зебрите" могат да доиграят кампанията без напрежение и да опитат да прибавят още точки към актива си. Родриго Депол все още е футболист на Удинезе, въпреки всички информации, така че тимът от Удине достатъчно ясно показа вече, че разполага със своите оръжия. В тази среща и двата отбора са напълно равностойни и няма да е учудващо, ако срещата завърши наравно.

 

Рома - Лацио

Време е за поредното издание на римското дерби. Мач с история, страст, битка и жажда за успех до последно. В неделя вечер от 19:00 часа и двата отбора забравят за всичко, моментно състояние, контузии и проблеми. Всеки излиза готов на всичко, за да спечели трите точки. Атмосферата ще бъде страхотна, а честта в този мач е на първо място. В първото дерби за сезона двата отбора поделиха точките, а сега Лацио е клубът в по-добра форма. Внушителните 11 поредни победи в Серия А и реален претендент дори за титлата. Впечатляващите 23 гола за Чиро Имобиле и прекрасно разбирателство с Луиз Алберто и Фелипе Кайседо. При Рома контузиите са големия проблем за Паоло Фонсека. Той трябва да мисли как да извади най-доброто от това, с което разполага. И двата отбора бяха елиминирани от Купата на Италия през седмицата, така че ангажиментите им в надпреварата приключиха. Чака ни страхотен мач, а всеки фен на Рома или Лацио тръпне в очакване времето да настъпи и мачът да започне колкото се може по-скоро.  Можем единствено да си пожелаем страхотен мач и дано двата отбора покажат най-доброто от себе си.

 

Наполи - Ювентус

Рома и Лацио е само началото на феноменалната неделя вечер. Друго голямо дерби закрива този кръг. Неделя вечер, 21:45, „Стадио Сан Паоло“. Тук също няма никакво значение моментната форма на Наполи, още повече, че „неаполитанците“ вдигнаха самочувствието си през седмицата. Победа срещу Лацио и място в 1/2-финалите за купата на страната, поне малко дава смисъл на целия сезон. Домакините ще са жадни за доказване, още повече срещу шампионите. Много критики се изсипаха върху Наполи и голяма част от тях бяха напълно основателни. Сега отборът на Дженаро Гатузо получава страхотен шанс да запуши устите на много хора с едно добро представяне. Ювентус също имаше ангажимент през седмицата и се справи повече от добре. 3:1 срещу Рома и „бианконерите“ продължават да са в борбата и за този трофей. Ще бъде много интересно да видим, как ще бъде посрещнат Маурицио Сари на „Сан Паоло“. Футболистите на Наполи вече призоваха тифозите да приемат радушно Сари и да го приветстват с аплодисменти. Опасността за Наполи може да дойде от всеки футболист на Юве, за това домакините ще трябва доста да помислят за своята защита. Поне през годините бяхме свикнали Наполи да атакува без да се притеснява от името на противника и да играе нападателно и офанзивно. Със сигурност този мач няма да предложи по-малко зрелище и ще си заслужава вниманието.

 

Автор: Делян Калинков